САД хеликоптерима евакуишу грађане са Хаитија, убијен још један шеф банди

Стејт департмент организује евакуацију након што је скоро 1.600 америчких држављана затражило помоћ због насиља у престоници Хаитија. Полиција је убила шефа банде Делмас 95, Ернста Јулмеа, познатог као Ти Грег, дан након што је други вођа банде такође убијен у полицијској операцији.

Сједињене Државе евакуишу хеликоптерима своје грађане са Хаитија, усред нових оружаних сукоба у престоници карипске земље којом доминирају банде. Пљачке и сукоби проширили су се на неке од најбогатијих делова града.

Полиција покушава да се обрачуна са бандама и уведе ред у престоницу како би се успоставио какав-такав ред и омогућио рад привременим органима.

Полиција је убила шефа банде Делмас 95, Ернста Јулмеа, познатог као Ти Грег, дан након што је други вођа банде такође убијен у полицијској операцији.

Портпарол Стејт департмента Ведант Пател рекао је да се авионима превозе евакуисане из Порт-о-Пренса у Доминиканску Републику, која дели острво Хиспањолу са Хаитијем.

"Насиље на терену у Порт-о-Пренсу је било страшно и сигурносна ситуација је свакако високо ризична, али не бисмо спровели такву операцију да не сматрамо да је сигурно да то урадимо и да нисмо имали стручну помоћ", рекао је Пател.

Он је ситуацију у главном граду Хаитија, где су тешко наоружани припадници банди покренули побуну против владе 29. фебруара, описао као веома ризичну.

Скоро 1.600 америчких грађана на Хаитију обратило се влади у вези са кризом, тражећи или евакуацију или савет како да остану безбедни, додао је Пател.

Како су те евакуације почеле, новинари и сведоци су известили о обновљеним борбама у главном граду Хаитија, које је шефица Уницефа, Кетрин Расел, упоредила са "сценом из Побеснелог Макса".

Како су борбе настављене, настављени су интензивни преговори са циљем да се успостави прелазно веће које ће имати задатак да изабере привремено руководство које ће Хаити водити ка новим изборима.

Хаитију недостаје председник откако је Жовенељ Моиз, који је преузео власт 2017. године, убијен 2021. године.

Непопуларни премијер и вршилац дужности председника, Аријел Анри поднео је оставку и обећао, под притиском САД и Кариба, да ће се одрећи власти након формирања седмочланог савета.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије