Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ ликвидирао високог члана Хамаса у болници Шифа; УН: Више од 1,1 милион Палестинаца суочено са глађу

Рат Израела и Хамаса – 164. дан. Израелска војска наводи да контролише болницу Шифа након вишесатне рације и тврди да је елиминисала високог члана Хамаса. Министарство здравља у Гази наводи да у комплексу болнице има више мртвих и рањених. УН саопштиле да се више од 1,1 милион Палестинаца суочава са катастрофалном глађу. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оптужио Израел глад користи као оружје. Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о развоју ситуације у Појасу Газе, први пут од 15. фебруара.

ИДФ ликвидирао високог члана Хамаса у болници Шифа; УН: Више од 1,1 милион Палестинаца суочено са глађу ИДФ ликвидирао високог члана Хамаса у болници Шифа; УН: Више од 1,1 милион Палестинаца суочено са глађу

Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха. Наводи да је открила и уништила мрежу Хамасових тунела на северу Газе.

Израелски званичници наводе да Рафа, где се, како тврде, налазе четири Хамасова батаљона, остаје последње велико упориште Хамаса у Појасу Газе, након операције израелске војске на северу и у централном делу палестинске енклаве.

Премијер Бенјамин Нетанјаху, који је одобрио оперативне планове за офанзиву на Рафу, поручио је да је офанзива на најјужнији град у Појасу Газе неопходна како би се остварили ратни циљеви и да није питање да ли ће бити офанзиве, већ када ће је бити.

Реаговао је немачки канцелар Олаф Шолц и поручио да би велики број цивилних жртава, који би могао бити резултат израелског напада на Рафу, отежао регионални мир. 

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је у разговору са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да његова земља неће дозволити присилно расељавање Палестинаца из Газе.

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 31.000, саопштило је тамошње Министарство здравља.

Како је навело, у нападима је убијено 31.645 Палестинаца, а 73.676 повређено од 7. октобра у израелској војној офанзиви на ту енклаву.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су борбени авиони извели ваздушне нападе на низ локација Хезболаха у Либану као одговор на ракетну ватру на северни део Израела.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво