Шведска затворила случај "Северни ток", Данска и Немачка још истражују узроке експлозија

Шведска, Данска и Немачка о експлозијама на "Северном току 1 и 2" водиле су засебне истраге. Једини резултат званичне истраге је да све указује на саботаже. А Шведска је и званично саопштила да на своју истрагу ставља тачку. Русија поручује - чекамо резултате немачке истраге.

Гасоводи "Северни ток 1 и 2", који цевима директно испод Балтичког мора спајају Русију и Немачку, у септембру 2022. онеспособљени су са више експлозија. Гасоводи су оштећени у шведским и данским водама, а велике количине метана изцуреле су у атмосферу. После готово годину и по истраживања, шведско тужилаштво саопштава да нема резултата и да је истрага обустављена.

"Злочини нису усмерени против безбедности земље, јавних активности или других шведских интереса. Закључак истраге је да Шведска нема надлежност и да стога истрагу треба затворити", саопштило је шведско државно тужилаштво.

Немачка и Данска истраге за сада настављају. Светски медији подсећају да су досадашњи резултати веома штури и да су прошле године званични Стокхолм и Копенхаген потвдили: трагови експлозива пронађени на лицу места убедљиво показују да је то намеран чин и да је реч о саботажи.

"Помогли смо полицији у томе. Поред тога, имамо објаву на локалној Фејсбук страници овде на острву за становнике, где полиција пита да ли овдашњи становници имају фото или видео- документацију о луци и лучком подручју за одређене датуме, а то је од 16. до 18. септембра 2022", рекао је администратор Христијанса Сорен Тим Андерсен.

За Русију је то терористичи напад, па је у више наврата тражила међународну истрагу са све три земље, што је одбачено. Москви је сада најзначније до којих ће резултата доћи Немачка.

"Шведска је много изгубила у вези са том диверзијом. Сада треба да видимо како ће сама Немачка реаговати и колико ће темељно приступити истрази. Трпе немачки обвезници и немачке компаније без овог гаса", каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Амерички новинар Симор Херш први је објавио чланак о истрази на гасоводима "Северног тока". Херш је дошао до сазнања да су амерички рониоци, на лето 2022, током војних вежби НАТО-а у Балтичком мору, под цеви гасовода поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани. Сједињне Државе оштро су то дематовале - искључивши сваку повезаност са експлозијама.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије