Читај ми!

Приземљене десетине "боинга 737 макс 9с", отказани летови

Хиљаде путника остало је на аеродромима широм САД након отказивања великог броја летова. После отпадања дела трупа авиона Аљаска ерлајнса током лета у петак, главне америчке авио-компаније приземљиле су десетине авиона "боинг 737 макс 9с". Готово сви обустављени летови су у Америци, док је турска национална авио компанија приземљила пет авиона овог модела.

Америчко регулаторно тело за ваздухопловни саобраћај саопштило је да "боинг 737 макс 9с" мора бити приземљен ради провере, након што је у петак отпао део трупа авиона Аљаска ерлајнса. Та компанија је саопштила да се очекује да ће обустава летова трајати до следеће недеље. 

 Обустава летова ће несумњиво највише утицати на летове унутар САД. Федерална управе за ваздухопловство (ФАА) наредила је непосредну контролу авиона "боинг 737 макс 9с" широм света. Како преноси Би-Би-Си, инспекција по авиону ће трајати од четири до осам сати. 

Агенција Европске уније за безбедност ваздухопловства (ЕАСА) следи приступ ФАА, али се очекује да ће прекиди летова на континенту бити минимални. ЕАСА је саопштила да ниједна европска авио-компанија не користи "боинг макс 9с".

Један од највећих светских интерконтиненталних аеродрома, лондонски Хитроу, саопштио је да ова одлука нема утицаја на летове из те ваздушне луке.

Највећи део спорних авиона је у власништву америчких авио-компанија, а Јунајтед ерлајнс је приземљио свих 79 "боинга макс 9с" из своје флоте.

Аљаска ерлајнс је саопштила да је у суботу отказала 160 летова, што је погодило око 23.000 путника. Друге авио-компаније које такође лете овим авионима привремено су их повукле из употребе.

Компанија Боинг је саопштила да поздравља одлуку ФАА, додајући да су њени тимови у блиском контакту са тим регулаторним телом.

Инцидент на лету 1282

Током инцидента у петак, лет 1282 Аљаска ерлајнса из Портланда био је на висини од 4.876 метара када је, према подацима контроле летења, започео хитно приземљење.

Путници у авиону су посведочили да је убрзо након полетања велики део трупа авиона пао на земљу.

Фотографије послате медијским кућама приказују небо и светла Портланда који су могли да се виде кроз отвор на трупу, као и изолациони материјал на месту одакле је отпао део.

Један путник је сведочио да је отвор био "широк као фрижидер", док је други рекао да је једном детету у авиону ветар поцепао кошуљу док је авион принудно слетао.

Авион са 177 путника и чланова посаде, безбедно је слетео назад у Портланд. Аљаска ерлајнс је саопштила да је неколико путника повређено, али на срећу не озбиљно.

Извршни директор Аљаска ерлајнса је, након што је компанија добровољно приземљила 65 својих авиона "боинг 737 макс 9с", рекао да му је веома жао због путника који су доживели непријатност на лету, али је упутио и захвалност пилотима и особљу авиона због правовремене реакције. Аљаска ерлајс је касније саопштила да је од суботе поподне отказала 160 летова.

Авио-компанија је у суботу саопштила да је 18 њених авиона "боинг макс 9с" прошло детаљне инспекције, али да су према наређењима ФАА они повучени из употребе.

"У контакту смо са ФАА како бисмо утврдили шта је потребно даље радити пре него што се ови авиони врате у употребу“, наводи се у саопштењу Аљаска ерлајнса.

Како се додаје у саопштењу, авион на лету 1282 испоручен тој компанији 31. октобра.

Јунајтед ерлајнс је саопштио да је извршио инспекције које захтева ФАА на неким од својих авиона "боинг 737 макс 9с", што је узроковало отказивање 60 летова.

Турска компанија приземљила пет авиона

Туркиш ерлајнс је такође приземљио пет својих авиона "боинг 737 макс 9с".

Британска Управа за цивилно ваздухопловство (ЦАА) саопштила је да у Великој Британији нема регистрованих авиона "боинг 737 макс 9с".

У САД, Национални одбор за безбедност саобраћаја (НТСБ) преузео је истрагу због инцидента на авиону Аљаска ерлајнса и потврђено је да ниједан путник није седео поред дела авиона који је отпао.

"Ми смо веома, веома срећни што се ово није завршило нечим трагичнијим“, рекла је Џенифер Хоменди из НТСБ-а.

У међувремену, власти и даље трагају за вратима, за која верују да су пала на земљу око 11 километара западно од централног Портланда.

Би-Би-Си преноси да је "боинг 737 макс" описан као "најпровераванији транспортни авион у историји“. Овај модел авиона је био приземљен у марту 2019. на годину и по дана након што су се два авиона срушила у сличним околностима, путници и посада су погинули.

Експерт за ваздухопловство Џон Стрикланд рекао је да се инцидент на лету Аљаска ерлајнса веома разликује од тих несрећа, додајући да, од када се "737 макс" вратио у употребу, има "велики безбедносни досије".

Недавно је Боинг саопштио да ће повећати испоруку авиона типа "737 макс" након што је отклонио грешку која је захтевала да се спроведу дуге инспекције нових летелица. Подаци компаније Боинг показују да је купцима испоручено око 1.300 авиона тог типа.

Прошлог месеца, ФАА је апеловала на авио-компаније да прегледају моделе "737 макс" у својим флотама, због могућег лабавог завртња у системима управљања кормилом.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара