Читај ми!

Експлозијe на обележавању смрти Касема Солејманија у Ирану – погинуло 95 особа, више од 200 повређених

У две експлозије у иранском Керману на обележавању четири године од убиства генерала елитних иранских јединица Кудс Касема Солејманија убијено је 95 особа, а 211 је рањено, саопштиле су иранске власти. Раније је јављено да су погинуле 103 особе, али су званичници ревидирали број мртвих. Тврде да је реч о терористичком нападу, али не наводе ко стоји иза напада.

Две експлозије чуле су се у Керману на обележавању четири године од убиства Касема Солејманија, наводи иранска агенција Ирна.

"Ово је терористички напад", истакао је заменик начелника покрајине Керман, али није навео ко би могао да стоји иза напада.

Засад ниједна група није преузела одговорност за напад.

На видео-снимку који се појавио на интернету види се више тела на путу, наводи Би-Би-Си.

Гужве блокирају путеве

Неколико стотина људи се кретало ка гробници у склопу церемоније одавања поште Солејманију када је дошло до напада. 

Велики број амбулантних возила стигло је на место несреће, док су болнице у Керману и околини стављене у стање приправности за збрињавање повређених.

Спасиоци Црвеног полумесеца у Керману помажу рањенима, јавља иранска државна телевизија. "Тимови за брзо реаговање евакуишу повређене, али таласи гужве блокирају путеве", рекао је директор Црвеног полумесеца у том граду.

Касем Солејмани, контроверзни генерал специјалних јединица иранске Ревoлуционарне гарде, био је једна од најутицајнијих личности у Ирану. Убијен је у јануару 2020. године у америчком ваздушном нападу код Багдада. 

Британски јавни сервис истиче да се Солејмани сматрао најмоћнијом фигуром у Ирану након врховног вође ајатоле Алија Хамнеја, а као командант снага Кудс био је "архитекта иранске политике у региону".

Био је задужен за тајне мисије Кудса и њихово пружање смерница, финансирања, за оружје, обавештајну и логистичку подршку савезничким владама и оружаним групама, укључујући Хамас и Хезболах.

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који је наредио напад на Солејманија, описао га је као "најтраженијег терористу у том тренутку", подсећа Би-Би-Си.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара