Читај ми!

Врховни суд Тексаса привремено забранио жени абортус фетуса са аномалијама

Врховни суд Тексаса привремено је забранио трудници Кејт Кокс хитан абортус фетуса са аномалијама, након што јој је одлуком нижег суда одобрен медицински изузетак од закона.

Кејт Кокс, тридесетједногодишња жена из Тексаса, затражила је судско одобрење за абортус, јер је њеном фетусу 27. новембра дијагностикована тризомија 18, генетска абнормалност, која обично резултира побачајем, мртворођеном бебом или скором смрћу после рођења, преноси Ројтерс.

Мајка двоје деце која је трудна око 20 недеља, рекла је у тужби да ће морати да се подвргне свом трећем царском резу, ако не прекине трудноћу.

Такође, наставак трудноће би могао да угрози и њену способност да има још деце.

Претходном одлуком нижег суда, Кејт Кокс је био одобрен медицински изузетак од закона.

Одлука о забрани донета је убрзо пошто је државни тужилац Кен Пакстон уложио жалбу и запретио да ће кривично гонити лекаре или болницу у случају абортуса, преноси Си-Ен-Ен.

Закон у Тексасу дозвољава абортус у случају спасавања живота мајке или спречавања значајног оштећења главних телесних функција, наводи Ројтерс.

Правна битка је велики тест за америчко правосуђе, пошто је прошле године Врховни суд САД поништио уставно право на абортус, омогућавајући државама попут Тексаса да уведу скоро потпуну забрану абортуса.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара