Читај ми!

"Зауставите бродове, удавићемо се" – покушај Британије да азиланте смести у Руанду спречио Врховни суд

Имиграција у Британију је прошле године оборила све рекорде. Покушај владе да азиланте привремено смести у Руанду зауставио је Врховни суд. Но, тим Ришија Сунака инсистира на измени закона како би усељавање ставио под контролу.

"Зауставите бродове, удавићемо се!" – тим речима десничарски Дејли мирор покушава да ослика стање нације пошто је национални Биро за статистику ревидирао прошлогодишње податке и објавио да је 2022. године у Велику Британију ушло 745.000 имиграната.

Британски премијер Риши Сунак примећује да је "добро то што је Биро за статистике објавио и да је ниво усељавања сада у паду".

"Пред нама дуг пут. Зато сам најавио мере како би се смањио број издржаваних лица, које студенти доводе у земљу, а који је у великом порасту. Само та мера је најоштрија до сада предузета акција зауздавања законитог усељавања", каже британски премијер.

Шест од седам досељеника – студенти

Лавовски део легалних усељеника чине студенти и њихове породице. Прошле године 600.000 људи на тај начин се доселило у Британију.

Остатак махом чине неговатељице у старачким домовима и медицинске сестре. Њихов број је тешко смањити за сада.

Но, влада је издвојила средства за обуку знатно већег броја Британаца за ове професије. Последице би могле да се осете тек за десетак година.

Економисти тврде да оволики број досељеника не поспешује привредни раст.

Илегални преласци Ламанша у паду

Много већи трн у оку Сунакове владе је илегална имиграција. Ламанш је бродовима од јуна 2022. до јуна ове године прешло преко 52.000 људи.

Четвртину су чинили држављани Албаније. Споразуми Лондона са Тираном и Паризом дали су резултата.

Британски министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли тврди да је број долазака је у паду.

"Одлуке о азилу су брже. Репатријације расту. Радимо и урадићемо све да бисмо испунили преузету обавезу да зауставимо бродове"; обећава Клеверли.

Но, Би-Би-Си данас објављује монтажу сличних изјава свих премијера од Камерона до Сунака, које су се до сада изјаловиле.

Врховни суд зауставља смешање азиланата у Руанду

Избеглице махом бораве по хотелима што пореске обвезнике кошта осам милиона фунти дневно.

Током мандата донедавне министарке унутрашњих послова Суеле Браверман све чешће су смештане на баржама надомак британске обале.

Њено чедо, споразум са Руандом о смештању азиланата до одлуке о њиховој даљој судбини, Врховни суд Британије прогласио је незаконитим.

Председник британског Врховног суда Роберт Рид објаснио је да ће "промене, потребне да би се уклонили ризици од репатријације азиланата, можда бити уведене у будућности, али да сада нису на снази".

Одлуку Врховног суда поздравили су правни заступници азиланата.

Правни стручњак за имиграцију Анет Елдер тврди да је Суд "јасно ставио до знања да се не ради само о кршењу Европске конвенције о људским правима, већ и о кршењу међународних конвенција о избеглицама и против трговине људима".

Британски премијер Риши Сунак истиче да Влада већ ради на новом споразуму са Руандом.

"Усагласићемо га са пресудом Врховног суда. Ако буде потребно, изменићемо домаће законе", обећава премијер.

Већ је измењен закон по коме је репатријација могла да буде заустављена дописом било ког судије из Европске уније.

У Британији је та пракса позната као "пиџама одлука" пошто су дописи обично пристизали рано ујутру.

Опозициони лабуристи не нуде иновативна решења, али тврде да знају како да подмире социјална давања за домаће, али и усељеничко становништво.

Имиграција уз економију остаје питање, које би могло да пресуди исход избора наредне године.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије