Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Галант: Хамас изгубио контролу над Појасом Газе; Mинистарство здравља у Гази: Све болнице на северу ван функције

Тридесет осми дан сукоба Израела и Хамаса. Сирене за опасност од ракетног напада огласиле су се у централном и јужном Израелу, укључујући и Тел Авив, први пут од петка. Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су израелски војници убили, како су навели, припаднике терористичке ћелије који су отворили ватру на њих из болнице Кудс. Болнице у Гази у потпуном су колапсу – без горива, струје и воде. Израелски министар одбране Јоав Галант тврди да је палестинска милитантна група Хамас изгубила контролу над Појасом Газе. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху упутио је упозорење Хезболаху рекавши да се либанска милитантна група "игра ватром". Преко граничног прелаза Рафа у Египат је ушла још једна група рањених Палестинаца и странаца.

Галант: Хамас изгубио контролу над Појасом Газе; Mинистарство здравља у Гази: Све болнице на северу ван функције Галант: Хамас изгубио контролу над Појасом Газе; Mинистарство здравља у Гази: Све болнице на северу ван функције

Жестоке борбе воде се око болнице Шифа у Гази. Лекари, пацијенти и расељени заробљени су без струје и са залихама које нестају. Најтеже је превремено рођеним бебама – три су преминуле када су инкубатори искључени, а за живот се бори још њих 37.

Уништена је и зграда кардиологије. Светска здравствена организација лекари раде без струје и воде и да је "значајно порастао број смртних случајева пацијената“.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху каже да је његова влада понудила гориво болници Шифа, али да је Хамас то одбио. ИДФ је у саопштењу истакао да су војници донели 300 литара горива за болницу уз наводни снимак разговора официра израелске војске и високог званичника Газе у којем се тврди да је тамошњи заменик министра здравља забранио болници да прими гориво.

Хамас узвраћа да није повезан са менаџментом болнице Шифа и да би та количина била довољна за само 30 минута рада болничких агрегата.

И болница Кудс је ван функције. Палестинско друштво Црвеног полумесеца објавило је да је тај здравствени центар више не ради због недостатка горива и електричне енергије. У индонежанској болници у тој палестинској енклави хирурзи обављају операције уз батеријске лампе.

Погођена је и једна од канцеларија Уједињених нација у граду Гази. Има жртава међу цивилима који су се тамо склонили.

Канцеларија УН за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) процењује да је у Гази уништено најмање 45 одсто стамбених објеката, више од 40.000, док је оштећено чак 220.000.

После тродневног затишја поново је отворен прелаз Рафа. Седам рањених Палестинаца евакуисано је у Египат на лечење, границу је прешло и 80 странаца.

Још једно упозорење из Израела Либану. Израел поручује Хезболаху да би судбина Бејрута могла бити попут судбине Газе.

У нападу пројектилима из Либана рањено је неколико цивила на северу Израела. Израелске снаге гађале су циљеве у Сирији као одговор на ракете испаљене према Голанској висоравни.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара