Читај ми!

Власти Колумбије се спремају да из мора извуку олупину са благом вредним 16 милијарди фунти

Шпанска галија "Сан Хозе", која је потонула у Карипском мору пре више од 300 година, преносила је, како се верује више од 200 тона блага, укључујући злато, сребро и смарагде, а сада би коначно требало да буде извучена на површину. Сматра се "светим гралом" поморске археологије јер поред великог блага, има и историјски значај и информације о политичкој, друштвеној и економској клими с почетка 18. века.

Колумбијски председник Густаво Петро жели да извлачење олупине буде један од "приоритета" његове администрације, пре окончања његовог мандата 2026. године.

Министар културе Хуан Давид Кореа рекао је за Блумберг да су од председника добили инструкције да убрзају извлачење олупине.

Међутим, још не постоји консензус око тога коме припада благо чија је вредност, како се верује, између 3,2 и 16 милијарди фунти.

Шпанија и Боливија такође тврде да полажу право на садржај олупине, која је откривена 2015. захваљујући колумбијској морнарици, у близини луке Картагине.

Стручњаци за поморство овај брод сматрају "светим гралом међу олупинама", јер поред великог блага, има и историјски значај и информације о политичкој, друштвеној и економској клими с почетка 18. века.

Наводе да се на њему, између осталог, налази и нетакнути кинески порцелан, грнчарија, али и топови.

Британска краљевска морнарица је потопила "Сан Хозе" 8. јуна 1708. године током Рата за шпанско наслеђе, а његова локација остала је непозната пуна три века.

Брод који је некада имао 600 чланова посаде биће извучен на површину захваљујући партнерству државе Колумбије са приватним сектором.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара