Читај ми!

Олуја "Киран" погодила западну Европу – без струје више од 1,2 милиона домова у Француској, затворене школе на југу Енглеске

Више од 1,2 милиона домова у Француској остало је без струје након што је олуја "Киран" погодила ту земљу током ноћи, а ветрови су достигли максималну брзину од 193 километра на сат. Једна особа је погинула, а две су лакше повређене. На југу Енглеске због олује затворене школе. Отказано на десетине летова у Холандији.

Више од 1.200.000 домова у Француској остало је без струје након што је олуја "Киран" погодила земљу током ноћи, а ветрови достигли максималну брзину од 193 километра на сат. 

Француски министар саобраћаја Клемен Бо је изјавио да је возач камиона погинуо када је стабло пало на његово возило, преноси Фигаро.

Навео је да је једна од две лакше повређене особе добровољни ватрогасац.

Због олује таласи су јутрос достигли максималну висину од 21 метар у близини обале Финистера, а превентивно су евакуисане 43 породице из региона и обустављен је друмски саобраћај. Олуја је обарала стабла и носила кровове.

Највећу штету претрпела је Бретања, регион у којем је оштећено више од 780.000 домова, саопштио је француски дистрибутер електричне енергије, а преноси Франс 24.

Метеоролози су најавили да ће се током дана олуја померити ка унутрашњости, а у тридесет једном француском департману на снази је наранџасти метео-аларм.

У појединим областима дуж Атлантика очекују се таласи висине од осам до десет метара, а у Паризу је на снази упозорење на јак ветар.

Очекује се да ће у Француској до петка ујутру бити обустављен саобраћај са више аеродрома широм земље, као и железничке линије.

Због олује затворене школе на југу Енглеске, отказано на десетине летова са амстердамског аеродрома

Олуја "Киран" је погодила и Велику Британију, а у току дана се очекује и нагло погоршање времена у Холандији и појединим деловима западне Европе.

Британска острва су погођена јаком кишом, а јужну Енглеску су захватили ветрови из правца Француске и канала Ламанш, брзине од 160 километара на сат.

Издата су жута, наранџаста и црвена временска упозорења, која указују на потенцијални ризик по живот и имовину.

Стотине школа широм јужне Енглеске затворено је због олује и јаке кише, а обустављене су и железничке линије, док је возачима на југу и западу Велике Британије препоручено да избегавају приобалне путеве, пренео је Би-Би-Си.

Жути метео-аларм је на снази у деловима Енглеске, Шкотске и Велса.

У олуји "Бабет" пре две седмице, која је погодила Велику Британију, најмање седам особа је погинуло, а на хиљаде кућа је погођено поплавама. 

Највеће невреме погодиће исток, југ и југоисток Енглеске, према прогнози метеоролога.

Холандска авио-компанија КЛМ укинула је данас на десетине летова са амстердамског аеродрома "Схипол", јер се очекује да ће "Киран" погодити државу, а удари ветра биће до 110 километара на сат.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво