Читај ми!

РТС у Израелу – живот у Тел Авиву у сенци страха од ракетних напада, кибуц Кусуфим био прва мета Хамаса

Становници Тел Авива покушавају да воде нормалан живот који често прекидају сирене за опасност од ракета. Од када се огласе сирене имају мање од 90 секунди да стигну до склоништа или безбедне зоне.

На први поглед у Тел Авиву живот се одвија нормално – људи су у шетњи, ресторани, рекреацији док се не огласе сирене за ваздушну опасност или на напад не упозори апликација на паметном телефону.

Грађани Тел Авива кажу да живе у великом страху – од када се огласе сирене имају мање од 90 секунди да стигну до склоништа или безбедне зоне.

На сваком кораку у Тел Авиву истакнуте су фотографије киднапованих Изреалца међу којим је и 22-годишњи младић који има и српско држављанство.

Кибуц Кисуфим 500 метара дели од централног дела Појаса Газе. Пустим насељем, детонације, како се чини, одјекују непрекидно. У четвртој недељи рата, то место посећују само новинарске екипе и израелски званичници.

Када је 7. октобра рано ујутро рат почео - жичану ограду која од Газе одваја израелску територију, прескочило је 80 припадника Хамаса. Када су око 200 становника пробудиле сирене на путу до склоништа, нашли су се испред дугих цеви бораца Хамаса. Убиљено је 11 мештана, а троје се и даље воде као нестали.

Жоел Лајон, заменик портпарола Министарства спољних послова Израела каже да је Кисуфим прво место у које је упало између 80 до 100 терориста.

"Било их је превише да би снаге безбедности одбраниле становништво. Зато су се крили у кућама. Терористи су онда одлучили да запале куће", наводи Лајон.

Три дана борби за кибуц

Иза жице, назиру се палестински градови Дир ел Балах и Кан Јунис, одакле су припадници Хамаса кренули у опсаду кибуца. Њихови положаји били су постављени тако да онемогуће приступ израелским одбрамбеним снагама и полицији.

После три дана акција и бомбардовања Дир ел Балаха и Кан Јуниса, како кажу званичници ИДФ, насеље је очићено од терориста, док је локално становништво евакуисано.

"Многи људи из околних насеља дошли су овде да се супротсаве терористима. Захваљујући њиховој борби многи од становника су преживели", истиче шефица одсека за односе са јавношћу израелске полиције Милит Бенмајо.

Продор Хамаса на израелску територију првих дана после напада сезао је све до јужног израелског града Сдерота, у којем су се водиле уличне борбе. Израелски званичници кажу, возили су се џиповима и сејали смрт.

Убијено је педесеторо израелских цивила и 20 полицајаца. Већина од 35 хиљада становника је расељена.

Војни званичници понављају два циља.То је уништење Хамаса и ослобађање талаца. Израелске снаге напредују према граду Гази а те операције односе велике људске жртве.

У последњој трагедији која је погодила Израел и палестинске територије страдало је више од 1.400 Израелаца, готово 240 њих је киднаповано. Живот је изгубило готово 8.800 хиљада становника Газе, која је по саопштењу Уницефа гробље за више од 3.500 деце.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара