Читај ми!

Паклене врућине без преседана и на копну и на мору – из Руанде стижу решења за планету

У срцу афричког континента у Руанди почиње Међународна истраживачка конференција о убрзаном темпу климатских промена које запоседају планету. Драматични климатски догађаји ове године изазвали су многа питања о томе да ли је Земља сведок бржег померања климе у топлије стање и да ли је дошло до суштинске промене у обрасцима циркулације атмосфере и океана.

Скуп који се одржава једном у десет година бавиће се променама у климатском систему Земље које сада утичу на свакодневни живот, а одјекиваће још вековима.

Циљ Конференције, на којој учествује више од 1.400 стручњака, јесте да се осигура да напредак у науци о клими прати брзину климатских промена и помогне одрживију будућност планете.

Одржава се у критично време дуготрајних врућина без преседана и на копну и на мору. Септембарске температуре су биле изнад досадашњих граница.

Обим антарктичког морског леда је рекордно низак, а концентрације гасова стаклене баште који покрећу промену достиже до сада незабележене вредности.

"Хитно су нам потребне трансформативне акције како бисмо осигурали одрживу будућност. Доносиоцима одлука је потребна снажна наука о клими да бисмо разумели, предвидели и планирали утицаје климатских промена. Сада, у ономе што ће сигурно бити најтоплија година у историји, сазивамо ову конференцију како бисмо разговарали о најновијим достигнућима у науци о клими и како осигурати да климатске информације буду доступне свима", каже копредседавајући конференције Детлеф Штамер.

Драматични климатски догађаји ове године изазвали су многа питања о томе да ли је Земља сведок бржег померања климе у топлије стање и да ли је дошло до суштинске промене у обрасцима циркулације атмосфере и океана, као и да ли се приближавамо неким кључним "преломним тачкама“ – брзој и неповратној промени ледених покривача, морског леда, шума, коралних гребена.

Исход разговора ће кулминирати "Кигалијском декларацијом“ која ће бити поднета Конференцији о климатским променама (COP 28) која почиње 30. новембра у Уједињеним Арапским Емиратима.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво