Читај ми!

Изненађење у првом кругу избора у Аргентини, министар економије освојио највише гласова

Аргентински министар економије Серхио Маса освојио је највише гласова у првом кругу председничких избора у тој земљи, док је на другом месту екстремно десни популиста, који је важио за фаворита.

Серхио Маса је освојио 36 одсто гласова у првом кругу председничких избора у Аргентини, након пребројавања више од 97 одсто гласачких листића. Хавијер Милеј је добио подршку 30 одсто аргентинских бирача.

Бивша министарка унутрашњих послова Патриша Булрих освојила је око 24 одсто гласова, па ће се Маса и Милеј 19. новембра суочити у другом кругу председничких избора.

Маса је прогласио победу и поручио да су "Аргентини потребни стабилност, али и предвидљивост".

Са друге стране, Милеј је истакао да је остварио "историјско достигнуће" две године након што је оформио странку Напредак слободе.

Избори између "анархокапитализма" и масовног запошљвања у јавном сектору

Председнички избори у Аргентини одржавају се у време велике економске кризеДруга по величини привреда Јужне Америке бележи стопу инфлације од 138 одсто, а око 40 процената становништва живи испод границе сиромаштва, наводи Гардијан.

Национална валута, пезос, и даље губи вредност у односу на амерички долар, док јавни дуг расте.

Управо је на таласу кризе Милеј неочекивано победио на предизборима у августу.

Милеј, који себе описује као "анархокапиталисту", између осталог је обећао да ће амерички долар увести као легално средство плаћања у Аргентини.

Навео је и да жели да укине националну Централну банку, као и многа министарства, што је позитивно одјекнуло код младих Аргентинаца.

Маса се, с друге стране, ослањао на добро увежбану предизборну машинерију владајућих перониста и искористио буџетска средства како би добио подршку бирача.

Као министар економије наложио је масовно запошљавање у јавном сектору, одобрио веће олакшице за порез на доходак и одобрио једнократне исплате запосленима и пензионерима.

Упркос Масиној победи у првом кругу, трка је и даље потпуно отворена, предвиђају аналитичари.

Барем део гласова поражене Булрихове би могао да се у другом кругу прелије на страну Милеија.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво