Читај ми!

Миливојевић: Без копнене офанзиве Израел не може да оствари ратне циљеве

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да Изаел не може да реши проблем Хамаса уколико не елиминише његову инфраструктуру, а то је могуће само копненом офанзивом. Међутим, напомиње да то подразумева и много већи број цивилних жртава. Показало се да је Израел рањив, питање је како ће се сукоб развијати, рекао је Миливојевић.

Рат Израела и Хамаса траје 14 дана и не види му се крај, јер тек следи друга фаза, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

“Оно што Израел планира је да уђе физички у Газу и да практично решава проблем Хамаса на терену. Дакле, без тога сигурно да ратни циљеви Израела неће бити испуњени. Тако да не видимо крај и можемо очекивати даљи наставак сукоба, али оно што је опасно је могућност ескалације. Видимо да је Хамас данас позвао отприлике све да се уједине и да стану на његову страну“, каже Миливојевић.

Као додатну опасност види и претње Хезболаха.

“Иза њега стоји Иран и онда би све било могуће на Блиском Истоку. Тако да у овом тренутку је тешко било шта прогнозирати, осим тога да се сукоб наставља и да тек предстоји копнена офанзива“, каже Миливојевић.

За копнену иницијативу, сматра Миливојевић, Израел има подршку савезника, пре свега САД.

“Зато што, ако треба да се реши проблем Хамаса у Гази, онда то не може без копненог дела. То на овај начин не може. Мора да се уђе и мора да се реши та инфраструктура која тамо постоји, дакле у сваком смислу из које Хамас делује од овог 7. октобра. То мора да се елиминише. И ја мислим да Израел апсолутно рачуна на то, јер ако би сад целу ову ствар зауставио, онда бисмо практично ишли у сусрет новим оваквим дешавањима и овој врсти сукоба коју смо сад имали“, каже Миливојевић.

Напомиње да то са собом свакако носи још већи број цивилних жртава, јер ће, како каже, Хамас држати цивиле око себе како би се заштитио.

Показало се да је Изаел рањив

Према Миливојевићевим речима, ово што се десило 7. октобра показало је да је Израел рањив и да је питање како ће се овај сукоб развијати и ко ће се све у њега укључити.

“Зависи од тога да ли је негде у том исламском фактору неко ко подржава ову причу проценио да је тренутак да можда са једном мобилизацијом исламског фактора, оног, ја бих рекао, радикалнијег дела, се одлуче да иду да прошире сукоб, да решавају јеврејско питање на палестинским територијама. Односно, да решавају палестинско питање силом“, рекао је Миливојевић.

У том случају, истиче, чак ни велике силе не би могле да утичу да се то заустави.

Наводи да се земље у окружењу за сада рационално понашају, осуђују Израел, али се говори о враћању на терен дипломатије и политике која важи од 1948. када је проглашена држава Израел.

Миливојевић напомиње да се ствар на Блиском истоку променила, те да је неопходно укључивање и других великих сила, првенствено Кине, а не само САД.

Ситуација у Израелу и Гази ће се, како каже, свакако одразити на читав свет. Примера ради, судбина зоне Шенгена је под знаком питања.

“Ту се понавља историја која је била са пандемијом - кад земље имају интереса да се затворе... Тако да постоји опасност да се не поштују споразуми кад је безбедност појединачних земаља чланица угрожена“, истиче Миливојевић.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара