Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел се спрема за копнену офанзиву Газе, све мање времена за цивиле да се евакуишу ка југу

Седми дан сукоба израелске војске и Хамаса у којима је више од 3.000 људи изгубило живот. Израел се спрема на копнену офанзиву Газе. Упозорава Палестинаце да се евакуишу на југ, јер ће се у противнoм наћи на путу напада. Хамас испалио 150 ракета на Ашкелон, Сдерот и аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху у обраћању јавности поручио да је "ово само почетак", додавши да ће војска уништити Хамас. УН сматрају да је евакуацију немогуће извести без разорних хуманитарних последица.

Израел се спрема за копнену офанзиву Газе, све мање времена за цивиле да се евакуишу ка југу Израел се спрема за копнену офанзиву Газе, све мање времена за цивиле да се евакуишу ка југу

Израелске снаге напале су више локација Хамаса широм Појаса Газе. Војска се припрема за следећу фазу рата. Наставиће са опсадом Газе све док Хамас не ослободи око стотину талаца.

Са Бајденовом поруком јасне подршке, у Тел Авив је дошао амерички државни секретар. На путу је и додатна војна помоћ. Блинкен каже да свако ко жели мир и правду мора да осуди Хамасову владавину терора. Упозорава да се морају предузети све мере опреза да се спречи страдање цивила свих националности.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху захвалио је Блинкену на подршци уз поруку да Хамас мора да буде сломљен као и тзв. Исламска држава (ИД).

Ни Хамас не одустаје, гађају градове на југу Израела. Не плаше се израелских копнених снага. Напад су, кажу, планирали две године. Поручују да нема разговора о таоцима док не престану напади на Газу.

Док обе стране постављају ултиматуме, у појасу Газе је најгора хуманитарна криза у историји. Из Тел Авива поручују да струје и воде неће бити док се не пусте таоци.

Болнице су пуне рањених и мртвих. Све им недостаје, горива за агрегате имају за неколико дана. Лекари страхују да ће се болнице ускоро претворити у гробља.

Кнесет је великом већином изгласао именовање пет министара у израелску владу националног јединства. Уочи гласања у Кнесету за именовање Бенија Ганца и четири опозициона посланика у нову владу, Нетанјаху је рекао да "национално јединство шаље ‘огромну’ поруку, споља и изнутра".

Палестински председник Махмуд Абас у Аману је разговарао са јорданским краљем. Осуђује немилосрдно бомбардовање Газе и убијање цивила на обе стране, јер су, како је рекао, у супротности са моралом, религијом и међународним правом.

Египат преговара са Израелом и Америком о испоруци помоћи и горива преко свог граничног прелаза Рафа. Одбијају да успоставе коридор јер се плаше егзодуса Палестинаца. Турска води преговоре о ослобађању цивила које Хамас држи као таоце. Израелци су распоредили резервне снаге на граници са Либаном. На удару је и Сирија, тамошњи медији тврде да су гађали аеродроме у Дамаску и Алепу.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво