Четвртком у 9: Израел и Хамас – почетак дугог рата

Од суботе траје сукоб Израела и палестинског Хамаса. Израел је прогласио ратно стање. На обе стране погинуло је више од 2.500 људи. Да ли је нови сукоб на Блиском истоку почетак дугог рата – о томе су за РТС говорили Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду, Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове и спољнополитички коментатор Мирко Даутовић.

Сукоб Израела и палестинског Хамаса траје шест дана. Погинуло је више од 2.500 људи, док је преко 338.000 људи расељено у Појасу Газе. Међународни Црвени крст упозорава на могућу катастрофу у Гази због недостатка хуманитарне помоћи.

Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду рекао је за РТС да од 2007. године Израел доставља струју и воду Гази, али уз свакодневне рестрикције, а да сада струју немају ни болнице, а да је залиха воде остало за још 12 дана.

"После тога воде више неће бити, а човек не може да живи без воде дуго. Мислим, може два, три дана да преживи и то је то. Сама жеља да се уништи Хамас у потпуности подразумева једну копнену инвазију и потоке крви у самом појасу Газе, јер самих Хамасоваца има јако пуно. Мислим, они у суштини су нека врста власти у појасу Газе", навео је Јанковић.

Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове сматра да у овом тренутку није могуће проценити када би сукоб могао да се прекине и да је реч о највећем сукобу у последњих 20 година.

"Наиме, чули смо предлоге о посредовању. Један од њих је дошао од председника Ердогана из Турске. Други је дошао из Kатара. Међутим, овај сукоб који је почео пре неколико дана, вероватно је највећи сукоб који је био у последње две деценије. И сам тај фаталан пропуст израелских безбедносних служби у ствари тера и израелску власт да се енергичније одговори на изазов који је упутио Хамас", рекао је Новаковић.

Истакао је да Израел већ сад, према наводима, мобилисао 300.000 војника које је преместио на југ и оценио да ће уследити копнена инвазија којој ће претходити напад авијације.

Спољнополитички коментатор Мирко Даутовић такође сматра да ће се ускоро догодити копнена инвазија на Газу и да је мишљење израелске политичке елите да Хамас мора бити уништен.

"А да би био уништен, то значи ући у Газу и уништити све до последње ћелије Хамаса, све до последњег члана и милитанта Хамаса. Зато је неопходно да трупе уђу у појас Газе, а пре него што се то деси, ја претпостављам, већ видимо да се то и дешава, да ће Израел из ваздуха, дакле својом авијацијом, уништити урбану целину Газе, како би имали и бржи простор, што бржи простор, да би њихове трупе могле да се крећу што безбедније. А то значи заиста потпуно уништење и сравњивање Газе са земљом", истакао је Даутовић.

Емисију Четвртком у 9 о сукобу Израела и Хамаса у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво