Зашто Би-Би-Си мора да се правда због извештавања о рату у Израелу

Британски јавни сервис нашао се на удару критика због чега припаднике Хамаса, који су извели напад у Израелу, не назива терористима. Време је да Би-Би-Си извуче свој морални компас, поручује британски министар одбране. Огласио се и јавни сервис истичући да нема улогу да говори ко су добри, а ко лоши момци. Ми се не изражавамо својим гласом, наша сврха је да публици представимо чињенице и дозволимо да сами донесу закључке, наводе из Би-Би-Сија.

Британски министри, политичари, јеврејска заједница у тој земљи, али и шира јавност, данима изражавају негодовање због тога што Би-Би-Си припаднике Хамаса не назива терористима.

"Они нису борци за слободу, нису милитанти, они су чисти терористи. Заиста је запањујуће посетити Би-Би-Сијев сајт и даље их видети како говоре о наоружаним особама и милитантима, а не називају их терористима. Не знам шта се тамо дешава, али мислим да је време да Би-Би-Си извуче свој морални компас", рекао је британски министар одбране Грант Шапс.

И британски министар спољних послова Џејмс Kлеверли и министарка за културу Луси Фрејзер такође су позвали британски јавни сервис да ревидира своју политику, док је лидер Лабуристичке странке сер Kир Стармер изјавио да Би-Би-Си "мора да објасни зашто не користи ту реч".

Јеврејска заједница у Британији најоштрије осуђује Би-Би-Си због одбијања да припаднике Хамаса назива терористима. Од Владе су затражили преиспитивање смерница јавног сервиса.

Симпсон: Не говоримо ко су добри, а ко лоши момци – представљамо чињенице

На оптужбе одговара британски јавни сервис истичући да "нема улогу да људима каже кога подржавати или осуђивати – ко су ‘добри момци’, а ко ‘лоши момци’".

"Kључно је да ми то не изражавамо својим гласом. Наша сврха је да публици представимо чињенице и дозволимо им да сами донесу закључке", истиче спољнополитички уредник Би-Би-Сија Џон Симпсон.

Симпсон наводи да нико не може да оправда убиство цивила, посебно деце и беба, нити нападе на невине, мирољубиве људе који присуствују музичком фестивалу.

"Током 50 година извештавања о догађајима на Блиском истоку, видео сам последице напада попут овог у Израелу, али сам такође видео последице израелских бомби и артиљеријских напада на цивилне циљеве у Либану и Гази. Ужаси таквих догађаја остају урезани у сећању заувек. Али то не значи да треба да почнемо да називамо организацију чије су присталице извеле те нападе терористичком организацијом, јер би то значило да напуштамо своју дужност да останемо објективни", сматра Симпсон.

Поручује да Би-Би-Си не заузима стране. "Не користимо оптерећене речи попут ‘зли’ или ‘кукавице’. Не говоримо о ‘терористима’. И нисмо једини који се придржавају овог става. Неки од најцењенијих светских медија имају исту политику", додаје.

"Би-Би-Си привлачи посебну пажњу, делом због важних критичара у политици и медијима, а делом зато што оправдано држимо високе стандарде. Али део одржавања тог високог стандарда је да будемо што објективнији", закључује Симпсон.

Незадовољство на друштвеним мрежама због једностраног извештавања

Ипак, на друштвеним мрежама било је и оних који су извештавање Би-Би-Сија видели као једнострано, и то – произраелско.

Један од твитова британског јавног сервиса који је изазвао незадовољство јавности јесте онај у којем користе различите изразе за страдале у израелским нападима и нападима Хамаса – прве називајући погинулима, а друге убијенима.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво