Случај Трамповог царства некретнина – бивши председник САД на суђењу за финансијске преваре

Бившем америчком председнику Доналду Трампу и његовој породичној компанији почело је суђење у Њујорку по оптужби за финансијске преваре, које би могло нанети велику штету њему и његовом "царству" некретнина. Завршено је изношење уводних изјава, а Трамп поручује да тужитељка покушава да му нашкоди јер анкете показују да има подршку Американаца.

Државна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс, из Демократске партије, оптужује Доналда Трампа да је од 2011. до 2021. године у финансијским извештајима преувеличао вредност своје 23 некретнине за милијарде долара да би осигурао боље услове кредита и осигурања.

"Моја порука је јeдноставна: без обзира на то колико сте моћни и колико год новца мислили да имате, нико није изнад закона", поручила је Џејмсова новинарима, пре уласка у зграду суда. 

"Лов на вештице"

Трамп је по доласку у судницу критиковао судски процес који се против њега води по оптужби за пословне малверзације, тврдећи да је реч о политички мотивисаној "превари" и лову на вештице.

Бивши амерички председник сматра, преноси Гардијан, да су његови финансијски извештаји "феноменални", оптужујући тужитељку за корумпираност и расизам. 

"Нема злочина. Спроводи се злочин против мене", поручио је Трамп. У својим уводним изјавама, тужиоци су се фокусирали на механизме којима се процењује вредност имовине, док су Трампови адвокати тврдили да нема ничег спорног у финансијским извештајима њиховог клијента, наводи Њујорк тајмс.

Одлука без пороте

Тужилаштво тражи да буде кажњен са 250 милиона долара и да му се забрани пословање у Њујорку.

Судија Артур Енгорон, који ће у овом поступку без пороте самостално одлучивати о жалби, већ је првостепено пресудио да је Трамп починио превару у свом пословању. Гардијан преноси да се чини да је разлог самосталне одлуке судије тај што Трампови адвокати нису поднели захтев за пороту, односно "нису водили рачуна о папирологији".

Првостепена одлука, ако буде потврђена и у жалбеном поступку, могла би да примора Трампа да се одрекне своје имовине у Њујорку, укључујући и Кулу "Трамп", пословну зграду на Волстриту, терене за голф и имање у предграђу Њујорка.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара