Читај ми!

Захуктава се кампања у Пољској – скуп опозиције у Варшави, митинг Права и правде у Катовицама

Опозициона Грађанска платформа, под вођством Доналда Туска, одржала је на улицама Варшаве предизборни скуп којем је присуствовало више хиљада грађана. Скуп је у Катовицама одржала и владајућа странка Право и правда Јарослава Качињског.

Хиљаде људи окупиле су се на опозиционом скупу Грађанске платформе у Варшави, две недеље уочи парламентарних избора у Пољској, преноси Ројтерс.

Грађанска платформа, коју предводи некадашњи председник Европског савета Доналд Туск, нада се да ће велики број људи навести бираче да изађу на изборе 15. октобра.

"Када видим ово море срца, када видим стотине хиљада насмејаних лица, имам добар осећај да предстоји преломни тренутак у историји наше домовине", навео је Доналд Туск на скупу одржаном на тргу у центру Варшаве.

Туск, који је кампању усмерио према правима жена и мањина, додао је да би владајућа странка Право и правда могла да изведе Пољску из Европске уније, што из те странке негирају.

"Велике промене долазе. Ово је знак препорода Пољске", поручио је Туск на скупу за који тврди да му је присуствовало милион људи. Након скупа, уследио је марш "Хиљаду срца" улицама Варшаве.

Предизборне анкете показују да би владајућа странка Право и правда могла да освоји највише гласова, али недовољно да самостално формира парламентарну већину.

Качињски одржао митинг у Катовицама: Хоћемо репарације од Немачке

И Јарослав Качињски се обратио својим присталицама у Катовицама, а кампању води под слоганом "Безбедна Пољска". Поручио је да је његова странка заинтересована да остане део Европске уније, али само као "суверена држава".

"Не желимо никоме да будемо штака. И ово треба запамтити јер је важан део нашег програма: Хоћемо репарације од Немачке, јер ово није само питање које има финансијску димензију, на шта имамо право, већ је и питање нашег достојанства", рекао је Качињски у Катовицама.

Качињски се осврнуо и на питање миграција, уз тврдњу како ће Европска унија временом повећавати број миграната који државе чланице треба да приме.

Окупљенима се обратио и премијер Матеуш Моравјецки који је поручио да се на изборима поставља питање хоће ли Пољска бити суверена земља или само једна европска провинција.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво