Читај ми!

Тајвански кит за борбу против кинеског змаја – представљена прва подморница произведена на Тајвану

Тајванска армија је јавности представила прву подморницу произведену на том пацифичком острву, која би требало да постане окосница будуће домаће флоте савремених конвенционалних подводних апарата и помогне у спречавању евентуалног покушаја матице Кине да опколи и блокира Тајван.

Нешто раније него што се најављивало у медијима, тајванска морнарица је представила јавности понос домаће индустрије, прву домаћу подморницу названу "хаи кун".

Пловило је приказано морнарима и новинарима 28. септембра у милионском индустријском граду Каосјунгу (Kaohsiung), у којем се налази бродоградилиште у којем је отпочела реализација великог пројекта изградње осам домаћих подморница.

Церемонији именовања и предаје подморнице морнарици присуствовала је председница Цај Ингвен, позната по својој отвореној сепаратистичкој и проамеричкој политици.

Она је нагласила важност самодовољности у области производње наоружања и значај које ће домаће подморнице имати у "асиметричној" одбрани острва од надмоћнијег кинеског непријатеља.

Наиме, од "нарвала" (врста кита са дугим чеоним рогом), што је значење имена прве тајванске подморнице, се очекује да осујети евентуални покушај опкољавања и блокаде острва од стране Кинеске народноослободилачке армије.

Тајван поседује само два подводна апарата холандског порекла, који су произведени још крајем осамдесетих година, тако да ће "нарвал", када након опремања и тестирања уђе у употребу (највероватније) почетком 2025, бити важан додатак одбрамбеној моћи острва, које Демократска прогресивна партија председнице Цај одлучно гура дубље у војнополитички загрљај Вашингтона и дуж пута ка де факто, па можда и де јуре, независности од Пекинга.

На церемонији у трећем највећем тајванском граду, који има популацију од близу три милиона становника, нова подморница је приказана покривена заставама како би се од нежељених погледа прикриле цеви за испаљивање торпеда, али је познато да је реч о пловилу на дизел-електрични погон, које ће користити литијум-јонске батерије и ослањати се на америчку електронику и оружје.

Медији у Источној Азији преносе мишљење тајванског адмирала Хуанг Шукуанга да ће, када буде реализован програм изградње осам домаћих подморница, то пацифичко острво са близу 24 милиона становника имати довољно снаге да се одупре евентуалној кинеској агресији.

Дуг пут у неизвесност

Ипак, за комплетирање тајванске флоте од десет подморница (осам нових и две старе) требаће пуно година и новца, а војни аналитичари из матице Кине оцењују да у међувремену оне неће представљати озбиљнију препреку за Народноослободилачку армију, јер она поседује довољно средстава као што су авиони и хеликоптери специјализовани за борбу против подморница или бродови способни да се носе са њима, попут разарача, фрегата и корвета.

Следећи избори за председника и парламент Републике Кине, како себе назива Тајван, биће одржани у првој половини јануара, а кандидат који прикупи највише гласова ступиће на кормило тог острва у мају.

У истраживањима јавног мњења већ неколико месеци води садашњи потпредседник Лај Ћинде, политичар из редова владајуће Демократске прогресивне партије, који је у својим јавним наступима у више наврата изјављивао да је "чињеница да је Тајван суверена држава".

Његова победа могла би да допринесе продужењу тренда политичког и војног трвења између Тајвана и матице и опште неизвесности која влада у Тајванском мореузу.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво