Читај ми!

Амерички војник Тревис Кинг, протеран из Северне Кореје, стигао у САД

Амерички војник Тревис Кинг, који је протеран из Северне Кореје у коју је ушао пре два месеца, стигао је данас на територију САД, потврдио је неименовани званичник америчког министарства одбране.

Тревис Кинг, припадник америчке војске је војним авионом слетео у базу "Сан Антонио" у Тексасу, у раним јутарњим сатима, рекао је неименовани званичник америчког министарства одбране.

Њега је из авиона извело више особа и касније је с њима пришао другој групи људи која их је чекала по изласку из летелице, после чега је одведен у део војне базе недоступан камерама.

Очекује се да ће Кинг преко ноћи бити одведен у медицински центар Брук у Сан Антонију, рекли су двојица званичника одбране.

Током свог боравка тамо, очекује се да ће проћи кроз активности подршке након изолације, које су осмишљене да помогну ратним заробљеницима, таоцима и погрешно притвореним Американцима, да се поново аклиматизују на боравак у САД и реагују на било какву трауму или посттрауматску стреса.

Није саопштено шта Кингу предстоји након процеса аклиматизације.

Портпарол америчке војске рекао је у среду да ће се Кингов статус решити "касније".

"Фокус војске тренутно је на обезбеђивању добробити и приватности војника", рекао је портпарол америчке војске Брајс Дуби.

У брифингу у среду, високи званичници администрације рекли су да је Кинг изгледа доброг здравља и расположења - и да је "веома срећан" што је на путу кући и ближи поновном окупљању са породицом.

Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982.

Амерички војник Травис Кинг прешао је линију разграничења између Јужне и Северне Кореје у јулу ове године, након чега је ухапшен.

У завршном извештају истраге о илегалном уласку Тревиса Кинга у Северну Кореју у јулу ове године, наводи се да је Кинг рекао да је био огорчен због нехуманог поступања и расне дискриминације у редовима америчке војске.

Пре него што је прешао севернокорејску границу, Кинг је одслужио два месеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.

Није познато да ли је Кинг то време провео у притвору Јужне Кореје или у америчком војном притвору, али према речима америчких званичника, након тога је требало да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успео да побегне са аеродрома.

На аеродрому, пратња Тревиса Кинга није могла да прође са њим безбедносни контролни пункт, а у неком тренутку након тога он је напустио аеродром и касније кренуо у обилазак Заједничке безбедносне зоне.

Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године.

Тревиса Кинг је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године, а у Јужну Кореју је дошао у оквиру ротације америчких трупа.

 

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво