Читај ми!

Епилог великог скандала – председавајући канадског парламента поднео оставку због величања нацисте

Председавајући Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднео је оставку након бројних осуда и бурних реакција изазваних величањем Јарослава Хунке, бившег војника нацистичке Вафен СС дивизије, који је добио велики аплауз и овације канадских парламентараца током посете председника Украјине Володимира Зеленског.

Након састанка са лидерима своје странке у Отави, председавајући Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднео је оставку, пошто је изазвао велики скандал који је наишао на бурне реакције и осуду јеврејске заједнице, канадске опозиције и више држава.

"Морам да се повучем са места вашег председника. Понављам своје дубоко жаљење", рекао је Рота у парламенту.

Рота се већ у понедељак извинио због, како тврди, ненамерног величања Јарослава Хунке (98), бившег борца Прве украјинске дивизије, познате и као Вафен СС дивизија "Галиција", добровољачке нацистичке јединице коју су током Другог светског рата чинили углавном добровољци украјинског порекла из Галиције.

Током посете председника Украјине Володимира Зеленског канадском парламенту у петак, Хунка је седео на галерији, а Рота га је представио као "украјинског хероја" који се борио за независност Украјине од Русије.

Пуна сала канадских парламентараца одговорила је аплаузом и овацијама, а Хунка је устао да поздрави посланике и госте из Украјине.

"Накнадно сам сазнао више информација због којих жалим што сам одлучио да одам почаст Хунки. Желим јасно да кажем да нико, укључујући колеге парламентарце и делегацију Украјине, није био упознат са мојим намерама и мојим речима док их нисам изговорио", рекао је Рота.

Истакао је да посебно жели да упути најдубље извињење јеврејским заједницама у Канади и широм света.

"Велика срамота за Канаду"

Иако се Рота извинио због своје несмотрености, премијер Канаде Џастин Тридо рекао је данас да је чињеница да је у канадски парламент позван Украјинац који се борио у нацистичкој јединици у Другом светском рату "велика срамота" за земљу.

Након реакција бројних јеврејских удружења, опозиције у Канади, која криви власт за велики пропуст, и званичне Москве, данас је инцидент коментарисао и заменик пољског министара спољних послова Аркадијуш Муларчик, који је рекао да Рота треба да поднесе оставку.

"То је велика срамота за председника Доњег дома и требало би да поднесе оставку на своју функцију", рекао је Муларчик у интервјуу за пољску новинску агенцију Пап.

Подсетио је да је јединица у којој је био Хунка чинила масовне ратне злочине – пре свега над Пољацима и Јеврејима.

Oд краја фебруара до краја марта 1945. године Вафен СС дивизија "Галиција" борила се и против југословенских партизана у Штајерској и Корушкој области на аустријско-словеначкој граници.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво