Читај ми!

Охајо направио корак ка одбрани права на абортус

Гласачи из Охаја одбацили су меру иза које стоје републиканци, а која је требало да отежа промену уставa те савезне државе. Председник САД Џо Бајден поручио је да је резултат гласања победа демократије, будући да је циљ измена устава да се заштити право на абортус, а које је Врховни суд поништио у јуну прошле године.

Након 1,2 милиона пребројаних гласова, објављено је да је 60 одсто гласача било против предлога, у поређењу са 40 одсто оних који су гласали за.

Резултати специјалних избора представљају кључну победу заговорника права на абортус, који би се у новембру суочили са минималним изгледима да обезбеде 60 одсто потребних гласова, да је мера донета.

Наиме, предлог о којем се гласало требало је да у случајевима измене устава подигне праг са 50 на 60 одсто позитивних одговора изашлих бирача.

"Ова мера је била очигледан покушај да се ослаби глас бирача и да се и даље нагриза право жена да саме доносе одлуке о свом здрављу... Охајци су говорили јасно и гласно, и вечерас је победила демократија", написао је амерички председник Џо Бајден.

Избори су били последња битка у целој држави око абортуса, више од годину дана након што је Врховни суд САД поништио право на абортус.

среда, 12. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије