Читај ми!

Признање на Фејсбуку, хапшење у Немачкој - кога је убио Сиријац Ахмед Х.

Немачка полиција ухапсила је Сиријца оптуженог да је пре десет година предводио акцију тајне полиције у Дамаску, када је мучено и убијено неколико десетина људи. Снимци ових злочина „процурели“ су са рачунара тајне полиције Башара ел Асада. Сиријац је ухапшен пошто је, како се претпоставља, његов шеф Амјад Јусуф, званичник сиријске војне обавештајне службе, признао злочине током конверзација на Фејсбуку.

Признање на Фејсбуку, хапшење у Немачкој - кога је убио Сиријац Ахмед Х. Признање на Фејсбуку, хапшење у Немачкој - кога је убио Сиријац Ахмед Х.

Немачко федерално тужилаштво је саопштило да је осумњичени, који је у складу са немачком правном праксом идентификован само као Ахмад Х., приведен 26. јула у Бремену на северу Немачке.

Оптужен је да је деловао између 2012. и 2015. током грађанског рата у Сирији као локални вођа Асадове тајне полиције, провладиних „шабиха“ у Дамаску са задатком да помогне у сузбијању побуна.

Стравичне злочине које је починила у Дамаску тајна полиција је снимала.

Двадесет седам видео снимака Асадове полиције и сиријских војника који убијају и уклањају на десетине тела у комшилуку, процурели су са лаптопа сиријске владе.

У посед снимака дошли су професор Угур Унгор, са Института за студије холокауста и геноцида Универзитета у Амстердаму и истраживач Ансар Шахуд који су идентификовали многе починиоце на видео снимцима, укључујући званичника сиријске војне обавештајне службе по имену Амјад Јусуф.

Током наредне две године, спријатељили су се са Јусуфом на Фејсбуку и – користећи лажни идентитет – убедили га да учествује у неколико тајно снимљених дискусија у којима је отворено говорио о својим злочинима и мотивима.

Причу о истрази Унгора и Шахуда и редиговани снимак једног од злочина објавио је Гардијан у априлу прошле године, што је изазвало осуду и бес у строго контролисаном друштву у Сирији.

Убрзо након тога, у очигледном настојању да угуши незадовољство, Асадова влада је ослободила много вишегодишњих политичких затвореника.

Унгор и Шахуд предали су снимке убистава и своје интервјуе истражитељима у Француској, Немачкој и Холандији, где су власти отвориле истраге о ратним злочинима и покушале да пронађу све починиоце који су можда побегли у Европу.

Ухапшени сиријски држављанин, идентификован као Ахмад Х. - прва је особа која је приведена у вези са злочинима у кварту Дамаска, Тадамону, месту у којем су милиција и војници лојални сиријском председнику Башару ал Асаду масакрирали локално становништво снимајући нека од својих дела у првим годинама грађанског рата у земљи. Ухапшени Сиријац Ахмад Х. је, претпостављају у Гардијану, један од сарадника поменутог Амјада Јусуфа којег су „упецала“ двојица истраживача из Амстердама да преко Фејсбука говори о својим злочинима и мотивима.

Ахмад Х. је оптужен за злочине против човечности и ратне злочине, укључујући мучење и поробљавање, саопштили су тужиоци. Сиријски држављанин је локални вођа тајне Асадове полиције и паравојне групе „шабихе“ која има задатак да сузбија политичке противнике, затвара их, мучи и приморава на рад.

Немачка је дозволила стотинама хиљада сиријских избеглица да се преселе у своју земљу од избијања грађанског рата 2011. Огромна већина били су цивили који су побегли од насиља, али међу њиховим редовима су били и неки прорежимски лидери и борци.

Од тада, немачки тужиоци покушавају да искористе законе о универзалној јурисдикцији у земљи – који дозвољавају држави да процесуира злочине против човечности без обзира на то где су се догодили – да би сиријске ратне злочинце позвали на одговорност.

У пресуди из фебруара прошле године, Анвар Раслан, бивши сиријски тајни полицајац, осуђен је на доживотни затвор због злочина против човечности – надгледао је смрт 27 затвореника и учествовао у мучењу најмање 4.000 других у затвору, близу Дамаска.

Раније ове године, Палестинац који живи у Сирији и који је побегао у Немачку осуђен је на доживотни затвор јер је 2014. године испалио гранату на гомилу цивила у предграђу Дамаска.

Ахмаду Х. је одређен истражни затвор.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије