Читај ми!

ЕУ и Тунис – стратешко партнерство или куповина савести

Велика је жеља многих у ЕУ да се долазак миграната контролише далеко од граница Уније. Брисел је тако био спреман и великодушан да за споразум о сузбијању илегалних миграната Тунису понуди и до милијарду евра.

Европска унија већ дуже време покушава да постигне договор са Тунисом о праћењу миграната, а за то је посебно заинтересован Рим, јер је већ озлоглашено острво Лампедуза удаљено само седамдесет наутичких миља од обала Туниса. На овај начин, и уз већу помоћ Туниса, Европљани су уверени да ће прилив миграната у Унију бити ако не заустављен онда знатно смањен.

Због близине Туниса изложеним подручјима Европске уније – италијанским острвима у Медитерану, а Малта није много даље – та земља је једна од најважнијих раскрсница за мигранте који често стижу из земаља јужно од Сахаре.

Ове године њихов број је драстично порастао. Према проценама италијанске владе, прошле године их је било око 31.900, а до краја прошле недеље ове године већ их је било преко 75.000.

Сарадња већ постоји

Европска унија и Тунис већ сарађују у праћењу канала кријумчарења људи, али по природи то није прва брига међу проблемима који муче ову земљу у северној Африци. Утолико је сада потписано писмо намера према којем би ова сарадња требало да постане још интензивнија.

Због тога је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, у пратњи премијерке Италије Ђорђе Мелони и премијера Холандије Марка Рутеа, отпутовала у Тунис.

Они су са председником Туниса Кајсом Саједом потписали споразум о намерама којим је тој земљи предвиђена економска помоћ до 900 милиона евра.

Заузврат, Тунис се обавезује да ће јаче надгледати своје морске границе са којих мигранти крећу на пут ка Европи и да ће се интензивније бавити кријумчарима и организацијама које наплаћују ову услугу.

Више новца

"Сложили смо добар пакет. Сада је време да се то примени", рекла је Фон дер Лајенова. Земље чланице ЕУ тек треба да га одобре.

Иако напушта своју функцију, холандски премијер Руте на друштвеној мрежи хвали овај споразум који тежи "стратешком партнерству" које ће Тунису обезбедити „економски раст, радна места и перспективу за будућност".

Али добар део овог новца – око сто милиона евра – није намењен привреди већ снагама безбедности Туниса како би што успешније прикупљале мигранте на отвореном мору и враћале их назад у Тунис. То је скоро три пута више од онога што Брисел у просеку годишње плаћа Тунису за ову намену.

"Нехумана ситуација"

А председник Туниса је изјавио да су "чврсто решени да спроведу споразум што је пре могуће". Сајед сматра да је проблем миграција "нехумана ситуација" која се мора решавати колективно.

Председник Сајед је раније одбацио могућност да Тунис постане гранична стража Европе. Влада Туниса критична је према дугорочном настањивању миграната у земљи. Многи Тунишани страхују да би то могла бити једна од последица споразума са ЕУ.

Сајед је у фебруару најавио оштрију акцију против миграната, оптужујући их да уносе насиље и криминал у земљу. Од тада су се непријатељства и расистички напади повећали.

У приморском граду Сфаксу дошло је до сукоба између миграната и становника од којих су неки били фатални.

Због таквих сукоба, последњих дана су стотине афричких миграната побегли у пустињу или су тамо насилно протерани.

Према организацијама за људска права, туниска полиција их је тамо отерала и препустила њиховој судбини у опасним регионима у близини Либије и Алжира.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара