Читај ми!

Анкете у Немачкој: Десничарска АФД претекла социјалдемократе

Да се ове недеље у Немачкој одржавају савезни парламентарни избори, највећи број гласова освојила би Хришћанско-демократска унија (ЦДУ). То произлази из актуелног испитивања јавног мњења „Немачки тренд“, које редовно спроводи институт „Инфратест-димап“, на захтев јавне телевизије АРД. “ Истраживање је спроведно на репрезентативном узорку – 20. и 21. јуна испитано је 1.191 грађана.

ЦДУ би на изборима освојила 29 одсто гласова, исто колико је имала у анкети прошлог месеца. Десно-популистичка Алтернатива за Немачку (АфД) побољшала се за један проценат и сада има 19 одсто подршке. То је највећа вредност коју је АфД до сада остварила у том испитивању јавног мњења.

Та странка би тако, да се сада одржавају избори, потиснула владајућу Социјалдемократску партију Немачке (СПД) на треће место. СПД би добила 17 одсто гласова, што је један одсто мање него у прошлој анкети. Њени коалициони партнери Зелени поново би имали 15 процената, а трећи члан коалиције, Слободна демократска странка (ФДП), један проценат мање него у претходном истраживању – шест одсто. Као и у испитивању пре три недеље, Левица би имала четири одсто, што значи да не би успела пређе цензус за Бундестаг који је пет одсто.

Већина за савез против кандидата АфД-а

Како би спречиле победу кандидата Алтернативе за Немачку на изборима у другом кругу за градоначелника или посланике у покрајинском парламенту, остале странке су се у задње време често уједињавале и препоручивале гласање за противкандидате.

Тај поступак сваки други грађанин (52 одсто) сматра исправним, док га више од трећине испитаника (35 одсто) сматра погрешним. Тринаест процената испитаних није желело или могло да се о том питању изјасни.

Око тог питања постоје и разлике у мишљењима на западу и истоку земље. У тзв. "новим савезним покрајинама“ (подручје бившег ДДР-а), савез странака против кандидата АфД-а не подржава 40 одсто испитаника, а 47 процената га сматра исправним.

У групи грађана у узрасту од 35 до 49 година, критика таквог савеза порасла је за један одсто и сада износи 45 процената. Највећа подршка заједничком деловању странака против АфД-ових кандидата забележена је код особа старијих од 65 година (58 одсто за, 31 одсто против).

Аутомобил омиљено превозно средство за одлазак на одмор

У анкети није испитивана само популарност странака, већ и то како ће и да ли ће уопште Немци ове године ићи на летовање. За милионе Немаца аутомобил остаје омиљено превозно средство за одлазак на летовање – 41 одсто испитаних планира путовање аутомобилом, 17 одсто авионом, а седам процената возом.

Међутим, 29 одсто грађана Немачке ове године уопште неће путовати током годишњег одмора. Највећа препрека је – финансијска ситуација. Посебно људи с нижим примањима (испод 1.500 евра месечно) овог лета остају код куће – њих 57 одсто. Код грађана старијих од 65 година, летовања ће се одрећи скоро сваки други (49 одсто).

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара