Читај ми!

Ндрангета је и даље најјача мафијашка организација у Италији

Италијанско одељење за борбу против мафије (ДИА) у последњем извештају Парламенту потврдило је да је Ндрангета најјача криминална организација у Италији и да је активна скоро у свим регионима на Апенинском полуострву. Следе Камора и Коза ностра, али и мање мафијашке групе.

Ндрангета је мафијашка организација која потиче из Калабрије, има огранке на свих пет континената.

"Захваљујући кохезивној структури, војним способностима и снажним коренима на италијанској територији, Ндрангета данас апсолутно доминира криминалном сценом чак и ван традиционално познатих територија, са активностима у свим регионима Италије", пише у извештају ДИА.

Само на северу постоји 46 криминалних група које су познате италијанском одељењу за истраге против мафије. Мафијашке делатности Ндрангете превазилазе границе Италије и укључују многе европске земље попут Шпаније, Француске, Велике Британије, Белгије, Холандије, Немачке, Аустрије, Словачке, Румуније, Бугарске и Малте, као и амерички континент који укључује Канаду, Америку, Колумбију, Перу и Аргентину те аустралијски континент.

Истрага је показала да се инфилтрирају у административне и изборне структуре локалних власти како би преузели контролу над јавним ресурсима и њиховим финансијским токовима, државом и заједницом.

Калабријски клан и даље највише сарађује са јужноамеричким картелима. Последњих година је и западна Африка, посебно Обала Слоноваче, Гвинеја Бисао и Гана, постала све важније логистичко седиште за Ндрангету и међународну трговину дрогом.

Најважније италијанске луке за ове нелегалне активности су Ђоја Тауро у Калабрији, лука Ђенова, Ла Специја, Вадо Лигуре и Ливорно.

"Налазимо се пред озбиљном кризом вредности која погађа многе локалне администрације, службенике јавне управе који су лакоми на лаку зараду па се стављају на располагање мафији и нелегалним активностима, корупцији, омогућавајући им тако да се интегришу и учврсте унутар правног и административног система", може се прочитати у последњем извештају ДИА за Парламент.

Италијанско одељење за истраге против мафије у извештај укључује и друге мафијашке организације у Италији, попут Каморе и Коза ностре, које су повезане са Ндрангетом.

Мафија је "бацила око" и на Зимске олимпијске игре Милано–Кортина 2026.

У Милану и Кортини је предвиђена изградња олимпијских села, улица, железнице, на шта је мафија бацила око будући да ће се у Ломбардију много инвестирати. Око 50 одсто криминалних група концентрисано је у региону Ломбардије, од укупно 46 група, 25 је активно у провинцији, 16 у Пијемонту, три у Лигурији, Венетуо, Вале да Аосту, Трентино-Алте Адиђеу.

Дрога представља претњу пре свега за Ломбардију, у том региону је зато највише операција у борби за сузбијања наркотика, чак 3.729 и на трећем је месту по заплењеној дроги.

Само у Милану је 2021. године заплењено 3.000 килограма дроге. У том региону је и највећи број криминалних дела мафије, чак 15 одсто, следи Лацио са 14,5 одсто, на трећем месту је регион Кампанија са 13 одсто. То је земља Каморе, а клан дели своје активности између Напуља и региона додирујући све секторе економије на нелегалан начин.

Коза ностра, Камора и остали 

Врло слична ситуације је и на Сицилији са Коза ностром. Хапшење Матеа Месине Денара привукло је медијску пажњу, али није изазвало веће потресе у мафијашким круговима.

Од Палерма и околине, фамилије учвршћују везе са другим регионима и у иностранству. За чланове Коза ностре у Палерму дуго одсуство чврстог и стабилног вођства, као и слобљење строгих правила и хијерархијских ограничења, иде у корист афирмације нових експонената који воде порекло из мафијашких породица.

Такође се на слободу враћају и стари, почасни чланови мафије који покушавају да поново дођу до моћи и богатства. Сицилијанској мафији су и даље најзанимљивије трговина дрогом, изнуда, онлајн кладионице.

И регион Пуља бележи пораст криминала, поред мафијашких организација излазе на површину и три макро-секције: мафија из Фоџе, Бара и Сакра короно унита.

Слична је ситуација и у региону Базиликата, јер незапосленост и економска криза доводе до пораста нелегалних активности.

Што се Каморе тиче, наводи извештај ДИА, они се крећу у економском и друштвеном ткиву са великом ефикасношћу, финансирајући компаније и произвођаче који имају потешкоће у пословању, искоришћавајући вештине посредовања те тако долазе до огромног профита који незаконито акумулирају.

У сталној потрази за новим привредним секторима које може да експлоатише, криминална организација је свој интерес усмерила на сакупљање коришћеног јестивог уља што је данас изузетно профитабилан посао.

уторак, 18. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије