Читај ми!

Хуманост и политика – Турској помаже више од стотину држава, санкције отежавају помоћ Сирији

Турској помаже више од стотину држава. Многе, међу којима и Србија, послале су спасилачке и медицинске тимове. Турска амбасада у Београду саопштава да су им потребни шатори, ћебад, грејалице, агрегати... Амбасада Сирије поручује да због санкција нису у могућности да отворе рачун за уплате, а све који би да помогну позивају да то учине лично у згради амбасаде.

На рачун Црвеног крста Србије грађани су до јутрос уплатили више од девет и по милиона динара за помоћ страдалима у земљотресу. Новац ће бити прослеђен Турском и Сиријском полумесецу. Турској помажу и слањем СМС порука на број 1003. Донације прикупља и Уницеф, бројне институције, градови, амбасаде погођених држава. На позив патријарха Порфирија, одазвали су се и верници Српске православне цркве.

Надају се да ће се велики број грађана, као и увек, одазвати позиву и патријарха и свих институција.

"Све што можемо ту смо да помогнемо, све муке смо и ми прошли, тако да разумемо како је другима", кажу грађани.

Папа Фрања позвао је вернике и међународну заједницу да помогну Турцима и Сиријцима.

"Видео сам слике катастрофе и патње људи. Молимо се за њих, не заборавимо их. Молимо вас да размислите шта можемо учинити за њих", поручује папа Фрања.

Италија прва из ЕУ послала помоћ Сирији 

Италија је послала помоћ за Сирију – прва из Европске уније, али је авион са четири возила хитне помоћи са медицинском опремом, због западних санкција, морао да слети у Бејрут, у Либан.

И док Унија за почетак марта планира донаторску конференцију, њен изасланик у Дамаску Дан Стоенеску каже да су чланице прикупиле више од 50 милиона евра за помоћ и подршку деловима Сирије под контролом и владе и побуњеника.

"Апсолутно су неоправдане оптужбе за непружање помоћи, а ми заправо више од деценије стално радимо управо то, а чинимо много више током кризе са земљотресом", каже Стоенеску.

Новинар и дипломата Драган Бисенић оцењује да се Западу не жури, нити покушава да Сирији помогне на начин на који помаже Турској, будући да је Турска и чланица НАТО-а.

Помоћ из области под контролом Дамаска на територију коју контролишу опозиционе групе, обустављена је, јер је изостало одобрење исламистичке организације Хајат Тахрир ел Шам, кажу у Уједињеним нацијама.

Сиријска влада прошле недеље саопштила је да је спремна да пошаље помоћ у све погођене делове земље. Разорени Алеп обишао је директор Светске здравствене организације.

"Оваква штета и страдање људи сламају срце. Донели смо неке залихе и наставићемо са подршком Сирији", рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Упркос спорењима, Грчка је међу првима послала помоћ Турској

У Турској је и грчки шеф дипломатије Никос Дендијас, који је са колегом Мевлутом Чавушоглуом обишао погођена подручја.

Упркос спорењима Атине и Анкаре, Грчка је међу првима послала спасиоце и хуманитарну помоћ Турској, а Дендијас је први европски министар који је посетио Турску.

У турској амбасади у САД, неименовани Пакистанац донирао је 30 милиона долара за жртве земљотреса у Турској и Сирији, написао је на Твитеру пакистански премијер Шехбаз Шариф.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара