Читај ми!

Папа напустио Јужни Судан, позвао народ да се одупре "отрову мржње"

Папа Фрања је у свом последњем обраћању у Јужном Судану позвао тамошњи народ да се одупре "отрову мржње" како би постигли мир и просперитет који су им измицали кроз године крвавих етничких сукоба.

Папа Фрања је пред повратак у Рим предводио мису на отвореном, на територији маузолеја који је подигнут у знак захвалности хероју борбе за ослобођење Јужног Судана Џону Гарангу, који је погинуо 2005. године.

Ватикан је саопштио да је миси присуствовало 100.000 људи.

Осамдесетшестогодишњи папа је у беседи говорио о темама које су обележиле његово путовање у најмлађу државу на свету – о помирењу и узајамном праштању. Вернике је замолио да се клоне "слепог беса насиља".

Већински хришћански Јужни Судан се одвојио од муслиманског Судана 2011, али је две године касније упао у грађански рат у којем је страдало 400.000 људи. Упркос мировном споразуму између њих 2018, настављене су борбе, а велики број цивила је расељен.

На крају службе, у кратком опроштајном обраћању, пре него што је кренуо на аеродром, папа је захвалио народу Јужног Судана за наклоност коју су му показали.

"Никада не губите наду. Немојте пропустити прилику да изградите мир. Нека нада и мир живе међу вама. Нека нада и мир живе у Јужном Судану!", поручио је папа.

Папа је дуго био заинтересован за Јужни Судан. У једном од најупечатљивијих потеза током свог мандата, папа је клекнуо и пољубио ноге претходно зараћеним лидерима земље на састанку у Ватикану 2019.

Иначе, током посете Јужном Судану, папу су пратили и надбискуп кентерберијски Џастин Велби, лидер Англиканске заједнице, и Ијан Гриншилдс, модератор Генералне скупштине Шкотске цркве.

"Ходочашће мира" било је први пут у хришћанској историји да су вође Католичке, Англиканске и Реформисане цркве обавили заједничку инострану посету.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво