Читај ми!

Зеленски на Санрему - италијански уметници против "милитаризације" фестивала

Музички фестивал у Санрему требало би да се заврши говором украјинског председника Володимира Зеленског. Он ће, како се наводи, пренети поруку мира на италијанском музичком фестивалу. Италијански уметници који се противе наступу Зеленског на Санрему, потписали су петицију. Уверени су да музику не треба мешати са ратном пропагандом.

Током преноса последње вечери Музичког фестивала у Санрему, који ће се одржати од 7. до 11. фебруара, како је раније договорено, гледаоцима ће се обратити Володимир Зеленски  преко видео-линка. Зеленски је, стоји у најави, изразио жељу да пренесе поруку мира.

Одлука организатора фестивала је изазвала критику, посебно међу италијанским интелектуалцима, дипломатама, новинарима и уметницима. Они се противе планираном учешћу украјинског председника на овом догађају. 

"Музика се не сме мешати са ратном пропагандом", стоји у петицији против "милитаризације" фестивала.

"Од рата се спектакл не прави. Поготово не у програму музичког фестивала", био је одрешит глумац и музичар Мони Овадија.

"Усред музичког програма, Зеленски ће тражити оружје, топове и тенкове, што је неприкладно за један музички фестивал", додао је ТВ водитељ Марио Ђордано.

Годишњи музички фестивал у Санрему је традиционално популарно, најдуговечније музичко такмичење у Италији с великом репутацијом широм света. Монескин, Ерос Рамацоти и Адријано Челентано, само су неки познати музичари за чију је међународну каријеру овај фестивал био одскочна даска. Победник Санрема представљаће Италију на великом европском музичком спектаклу - Евровизији. 

Тражећи међународну подршку за своју опкољену земљу, бивши глумац и комичар Зеленски користи све друштвене мреже, платформе и медије и често се преко видео снимака обраћа публици. То је већ прешло у његов манир. 

Тако је фестивал у Санрему само последњи у низу фестивалских наступа Зеленског. Своју поруку је послао на Филмском фестивалу у Кану, додели Греми награда (из бункера), овогодишњој додели Златних глобуса у Холивуду... 

Зеленски је тражио и да му ФИФА дозволи да пошаље "поруку мира" уочи финала Светског првенства у фудбалу, пре почетка утакмице између репрезентација Француске и Аргентине.

Али је тај захтев одбијен, како је пренео Си-Ен-Ен, добивши информацију од неименованог извора. Било је мало вероватно да ФИФА дозволи ово обраћање због правила којим се забрањују политичке поруке на Светском првенству. 

Свет се досад или дивио или био веома разочаран наступима Зеленског. Критике су уследиле после естетизације рата на фотографијама Ени Либовиц која је за Вог овековечила брачни пар Олену и Володимира Зеленског прошлог јула. То позирање у време рата није утицало лоше само на репутацију украјинског председника него и на углед Вога. Чувени амерички модни часопис је прозван да је изашао из своје уређивачке политике.

Као после фотографија са Ким Кардашијан.  

 

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара