Читај ми!

Трајекти крију илегалне ћелије за мигранте – затвор уместо азила

Новинарско истраживање открива да поједини трајекти који саобраћају између Италије и Грчке имају импровизоване затворе за мигранте. Уместо да им се омогући поступак азила, они се илегално заточе на трајекту.

Уски метални кавез, на поду је картон, на њему танки прекривач. Суморна и скучена просторија налази се у потпалубљу једног трајекта који превози путнике по Медитерану.

Истраживање тима европских новинара показује да су ту биле заточене избеглице које полиција из Италије враћа у Грчку. А то није усамљен пример.

На свим трајектима постоје таква места. Просторије које су служиле за тоалет, које се више не користе или обични метални кавез на крају паркиралишта. Они се често користе као затвори за избеглице за време вожње – која некад траје и више од 30 сати.

Понекад су људи били везивани ланцима, без могућности спавања или одласка у тоалет, показује заједничко истраживање магазина Монитор немачког јавног сервиса у сарадњи са више међународних медија.

Ухваћен и везан ланцима

У таквом једном илегалном затвору је из Италије у Грчку враћен и Балух (17) из Авганистана. Он сада заједно с другим избеглицама живи у трошној фабрици у грчком лучком граду Патри. Хладна фабрика нема прозора, и прокишњава. У њој нема тоалета и свуда се осећа мирис трулежи. На хладном бетону стоји пар подераних шатора.

Након што је побегао од рата и талибана, Балух, као и многи други, сада покушава да побегне од ове беде у Грчкој. Скривени испод камиона, избеглице покушавају да се увуку на неки од трајеката у луци Патри како би дошли до Италије.

Балух је то већ једном покушао, каже, али је откривен у Италији. Гранична полиција га је кратко задржала, а затим без икакве процедуре вратила на трајект.

"На трајекту су ме сместили у малу просторију. Било је мрачно, није било душека, кревета, само мали вентилатор. Нисам добио храну ни воду", прича Балух.

Путовање из Италије натраг у Грчку траје дуго, понекад више од 30 сати. И друге избеглице причају о сличним искуствима, неки од њих су чак били везани лисицама током целог путовања.

Истраживање европских медија сада је први пут на основу фотографија и сведочења доказало да овакве илегалне ћелије постоје на редовним трајектима. Један од тоалета у којем су били заточене избеглице новинари су успели да пронађу на једном трајекту.

Чак су и запослени на трајектима потврдили информације о илегалним затворима.

Кршење конвенције о људским правима

"Овим се крше закони Европске уније, као и одредбе Европске конвенције о људским правима", каже Дана Шмалц с Института "Макс Планк" за међународно право. Овакви услови смештаја јасна су повреда људског достојанства, каже она.

Фирма која управља трајектима пак пориче све оптужбе. На новинарски упит из компаније тврде да тако нешто не постоји те да се они увек придржавају свих прописа.

Ипак, организације за заштиту људских права су последњих година више пута извештавале о нехуманим условима и начину на који се одбијене избеглице враћају из Италије у Грчку. Све се то одвија врло брзо и без процедура.

Ово истраживање сада доказује да те илегалне праксе још трају. Италијанско Министарство унутрашњих послова није коментарисало упит новинара. Ђовани Сигнер, директор полиције града Барија, једног од лучких градова у који стижу трајекти из Грчке, у интервјуу пориче све оптужбе. Он тврди да сваки захтев за азилом код њих пролази кроз одговарајућу процедуру.

Депортације у грчку беду

Ерминија Рици ради у Барију као правна саветница за азил и миграције. Она каже да о примереним поступцима овде уопште не може да се говори. Гранична полиција у потпуности изолује избеглице пре него што их врати на бродове, тврди она.

Све је крајње нетранспарентно па нема поузданих података о томе колико је људи досада враћено без икакве процедуре, каже Рици.

Не ради се само о томе у коју су земљу људи прво стигли, каже адвокатица Дана Шмалц. Потребно је проверити да ли је уопште легално слати људе натраг у Грчку.

"У прошлости је било више пресуда, укључујући и Европског суда за људска права, које потврђују да су услови за оне који траже азил, па чак и за признате избеглице у Грчкој, неадекватни", каже Шмалц.

Европски суд за људска права већ је осудио Италију 2014. због начелног одбијања избеглица без спровођења поступка. Суд је пресудио да је Италија незаконито послала назад у Грчку тражитеље азила који су се укрцали на бродове, не дајући им ни прилику да поднесу захтев за азил у Италији.

Венцел Михалски из организације Хјуман рајтс воч критикује чињеницу да ЕУ пристаје на таква кршења сопствених закона: "Постоји жеља да се што већи број миграната држи подаље од европских граница. Европска тврђава поновно показује ружно лице".

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво