Борељ: Суседство ЕУ је у пламену због рата у Украјини, све кризе треба подједнако решавати

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорио је у Мадриду да је суседство ЕУ у пламену због рата у Украјини, чији су се, како је рекао, "ударни таласи" осетили широм света када је реч о високим ценама енергената и хране.

Kриза је у Молдавији, Сирији, Либији и, како је навео Борељ, "Србији, Kосову", преноси Еуропа прес. Он се заложио подједнако за решавање свих криза.

Борељ се, на скупу који је организовао Универзитет ИЕ у Мадриду, осврнуо на речи генералног секретара УН Антонија Гутереса који је упозорио на велике изазове с којима се суочава свет изван Украјине и на потребу да се према свима њима поступа једнако.

Шеф европске дипломатије је указао на то да је нападом Русије на Украјину отворена нова страница историје и да ће због те одлуке руског председника Владимира Путина последице осетити цео свет, посебно Украјинци.

Борељ је у вези с тим поздравио брзу реакцију ЕУ која је до сада послала војну, економску и хуманитарну помоћ Украјини у износу од 50.000 милиона евра.

"Морамо бити сигурни да ће Украјина победити", рекао је Борељ, указујући на проблем зависности од фосилних горива из Русије.

Борељ је указао да тај проблем није почео са ратом у Украјини, али да га је погоршао.

"Оно што смо имали је превелика зависност од руског гаса", напоменуо је Борељ, наводећи да је појединим чланицама ЕУ, као што су Мађарска и Немачка, Русија била готово једини снабдевач.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво