Читај ми!

Израел против Ирана, седам тајних напада

Израелско ратно ваздухопловство је, у последње две године, у најмање седам наврата гађало циљеве у Сирији који се повезују са растућом мрежом иранског утицаја у тој држави. На мети су били Палмира, Тартус, Латакија, Алеп, Дамаск и Хомс. Техеран, наводно, покушава да ојача сиријску протвваздушну одбрану. Израелци увежбавају "одлучни" напад на мете повезане са иранским нуклеарним програмом.

Израел против Ирана, седам тајних напада Израел против Ирана, седам тајних напада

Серија експлозија затресла је, крајем октобра, добро чуване хангаре аеродрома Димас у Сирији. Уништени су писта, аеродромски радар и магацини у којима су чуване компоненте беспилотних летелица које су, наводно, у сиријску престоницу допремљенe из Ирана.

Сиријске власти саопштиле су да није било жртава, док су западни обавештајци упозорили да је серија напада на складишта иранског оружја натерала власти у Техерану да драматично промене стратегију у Сирији, па су са пуког наоружавања снага лојалних Башару ел Асаду, прешли на модернизацију тамошње противваздушне одбране.

Цена нове иранске стратегије у Сирији процењује се на неколико десетина милиона долара, усмерених углавном на оспособљавање сиријских снага да се супротставе ваздушним нападима Израелаца.

Израел у великој већини случајева не коментарише овакве нападе, али су највиши званичници власти те државе, укључујући и премијера Бењамина Нетанјахуа, повремено похваљивали припаднике оружаних снага, признајући индиректно одговорност за нападе, пише Њузвик.

Како би смањили штету од оваквих напада, Иранци су покренули озбиљну операцију модернизације сиријске протвваздушне одбране, укључујући пројектиле земља–ваздух "сајад 4Б" и "бавар 373".

Сарадња Ирана и Сирије озваничена је средином 2020. године, када су две државе потписале споразум о војној сарадњи, који је командант Револуционарне гарде, генерал Мохамад Багери описао као "развој сиријских противваздушних снага".

Пројектили "сајад" производ су 50 година дугих настојања иранских стручњака да копирањем америчког система "РИМ 66" развију домаће пројектиле средњег домета. Западни аналитичари сматрају да верзија "4Б" нема готово никакве везе са оригиналом и представља потпуно ирански производ домета већег од 200 километара. Упарен са системом "бавар 373", чија је последња верзија представљена јавности прошле године, сматра се ривалом руском С-400.

Напади у Сирији и најава освете

У серији тајних напада, осим сиријских војника и цивила, убијено је и најмање десет припадника иранске Револуционаарне гарде, укључујући и двојицу пуковника – Мортезу Саеднежада и Ехсана Карбалаипура, чију су смрт потврдиле и власти у Техерану.

"Израел ће платити за овај злочин", саопштило је у марту прошле године иранско министарство одбране, док је сиријска новинска агенција Сана објавила фотографије објеката уништених у израелском нападу, наводећи да су обе жртве биле цивили.

Крајем новембра, убијен је пуковник Давуд Џафари, кога израелске обавештајне службе описују као главног координатора развоја сиријске противваздушне одбране, али и сложене заједничке мреже припадника Хезболаха, Револуционарне гарде и сиријских снага.

Како наводе западне обавештајне службе, већина објеката које су гађали Израелци припадају Хезболаху, односно јединици 4400, одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење 4400, постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сиријски део операције, наводе обавештајци, вуче корене још из доба ирачко-иранског рата, када су припадници Револуционарне гарде у Сирији обучавани како да користе совјетске пројектиле, које им је поклонио тадашњи либијски лидер Моамер ел Гадафи.

Осим сиријских и иранских противваздушних система, у Сирији су се донедавно налазиле и 24 руске батерије система С-300. Руски пројектили су, судећи према сателитским снимцима, махом повучени са положаја око града Масјаф, који је последњих година постао центар за производњу и дистрибуцију пројектила Хезболаху и осталим шиитским милицијама у региону. Одмах након одласка Руса, бомбардован је подземни комплекс у околини тог града.

То је био први озбиљан напад на тај комплекс у претходне две године, односно од тренутка када је ка израелским авионима лансиран противавионски пројектил, што је Тел Авив протумачио као "могућу промену руског става због израелске подршке Украјини".

Израелске оружане снаге, које ретко објављују информације о оваквим догађајима, навеле су да је руска ракета испаљена након што је авион испустио пројектиле, те да ниједног тренутка није представљао стварну опасност по пилота и летелицу, већ да се највероватније радило о упозорењу.

"Араш", дрон за нападе на Израел

Иранска војска представила је нови дрон "араш 2" посебно дизајниран за нападе на Тел Авив и Хаифу. Први човек израелских обавештајаца, Давид Барнеа, упозорио је да могући споразум о иранском нуклеарном програму не представља обавезу за Тел Авив.

Барнеа је, такође, упозорио америчке и западноевропске званичнике да Израел сматра да обновљени преговори о иранском нуклеарном програму представљају "шараду", те да неће заштитити Иран од операција Мосада.

"Цео договор је заснован на лажима. Иран покушава да се докопа атомског оружја које представља суштинску претњу за Израел. Договор би могао да им помогне да под маском међународног легитимитета постигну циљ", рекао је шеф Мосада.

Тензије, које већ годинама прате ирански нуклеарни програм, додатно су подигнуте пошто је шеф Међународне агенције за нуклеарну агенцију, Рафел Гроси известио да "не може гарантовати" да је овај програм намењен искључиво за цивилне сврхе, те да није начињен никакав напредак у решавању питања која се тичу трагова радиоактивности на местима које Техеран није пријавио.

Иранске власти су, одмах након објављивања извештаја шефа ИАЕА, навеле да се ради о старим оптужбама, понављајући да ће споразум бити постигнут када се Запад обавеже на укидање санкција и пружи гаранције да ће договор, за разлику од оног из 2015. године, бити трајан.

Некадашњи представник Ирана при ИАЕА Казем Харибадади објаснио је да је Техеран у два извештаја објаснио све активности на та три места, наводећи да се ради о занемарљивим количинама нуклеарног материјала. "Разлог за толику пажњу је политички притисак САД, неких западних држава и ционистичког режима на ИАЕА", рекао је Харибадади телевизији Ириб.

ИАЕА, међутим, није била задовољна одговорима, посебно после извештаја немачких обавештајаца из јуна, према којима власти у Техерану "убрзано раде на овом програму".

"Немачке обавештајне агенције су биле у позицији да потврде значајан раст активности у набавкама које се могу повезати са нуклеарним програмом", наводи се у извештају Федералне канцеларије за заштиту устава, или BfV.

Увежбавање напада на Иран

Израелски авиони Ф-35 успели су у неколико наврата за последња два месеца да неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вежбе у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48, јављају израелски медији.

Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова, те отворили посебна склоништа на више од 50 локација у тој држави.

Иако то Техеран одлучно демантује, власти у Израелу убеђене су да је израда атомске бомбе крајњи циљ иранског нуклеарног програма, поткрепљујући тврдње стотинама килограма докумената које су агенти Мосада крајем јануара 2018. украли из тајног центра у Техерану.

Израел, бар према тврдњама Техерана, покушава да нападима на научнике заустави или успори развој нуклеарног програма. Последња жртва ове кампање био је "млади научник" који је страдао у мају у нападу дроновима на војни комплекс Парчин код Техерана.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара