Читај ми!

Ко је бацао петарде: Михаел или Мухамед

У Берлину се развила жучна расправа око криваца за изгреде у новогодишњој ноћи. Демохришћани инсистирају да се код починилаца, осим држављанства, наведе и име – како би се знало да ли се ради о усељеницима.

Призори из новогодишње ноћи из берлинске четврти Нојкелн личили су на призоре из неког грађанским ратом погођеног подручја: запаљени аутобуси, групе младића који ракетама и петардама нападају све што се креће (укључујући и полицију), кола хитне помоћи под паљбом ракета и бачених предмета попут апарата за гашење пожара.

Искусни полицајци и ватрогасци причају да "тако нешто нису доживели у својој каријери". Феномен напада на представнике државе у мигрантским четвртима није непознат, али размере онога што се догађало у новогодишњој ноћи изненадиле су и искусне криминологе и социологе.

Пропала интеграција

Кривац је брзо именован: неуспела политика интеграције у тој некадашњој пролетерској четврти западног Берлина у којој већ деценијама живе и многи усељеници са Блиског истока.

Они, тако гласи оптужба, а поготово од стране демохришћанске опозиције у Берлину, не признају ништа што има везе с немачком државом, већ само поштују законе свога клана.

Интернетом круже снимци напада на полицијске патроле, ватрогасна кола и кола хитне помоћи. На њима се углавном виде млади очигледно страног порекла.

Полиција је убрзо објавила и списак 145 приведених у новогодишњој ноћи и списак држављанства. Међу многим Авганистанцима и Сиријцима, али и покојим Албанцем, нашао се највећи број оних који имају немачке пасоше.

Државно тужилаштво у међувремену је покренуло 25 поступака против приведених. Већина њих су немачки држављани.

То опозиционој Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) у Берлину није доста. Све су гласнији захтеви политичара те странке да се уз држављанство наведе и име. Јер, по тој логици, није исто ако је криминалац с немачким пасошем Михаел или Мухамед.

"Ради се о групама починилаца. Полицајци и ватрогасци јасно говоре да су нападачи били млади мигранти и то искључиво арапског порекла", каже између осталог и Франк Балцер, потпредседник посланичке групе ЦДУ у парламенту града-савезне покрајине Берлин.

Треба јасно рећи о чему се ради

Он, као и остатак демохришћана у берлинском Сенату, сматра да би се, с обзиром на степен бруталности која је манифестује у новогодишњој ноћи, требало позабавити питањем пропалих миграција.

"То је посебно у Нојкелну тема којом се бавимо већ деценијама и стално избегавамо да јасно именујемо о којим групама се ради. Не смемо да прећуткујемо шта се у појединим квартовима догађа", рекао је Балцер за јавни сервис Рундфунк Берлин-Бранденбург.

Кевин Кинерт, генерални секретар Социјалдемократске партије Немачке (СПД) која је на власти како на савезном нивоу, тако и у Берлину, сматра да такви захтеви "више говоре о самом ЦДУ у Берлину", него о догађајима у новогодишњој ноћи.

"За ЦДУ би било боље да устане против напада сестринске ЦСУ на Берлин", рекао је Кинерт, реагујући тако на захтеве из Баварске да се Берлину ускрате средства због догађаја у новогодишњој ноћи.

Сви су жртве

Сенаторка (министарка) за унутрашња питања Берлина Ирис Шпрангер (СПД) позива на опрез када се ради о паушалним прозивкама за оно што се догађало у новогодишњој ноћи.

"Разговарала сам с многим арапским и авганистанским предузетницима у Берлину који су такође бесни због онога што се догађало у новогодишњој ноћи", каже Шпрангер.

И повереница за интеграцију у кварту Нојкелн Гунер Балци каже: "Жртве тих младића су сви становници Нојкелна, без обзира на порекло".

Градоначелница Берлина Франциска Гифај најавила је додатне мере, попут повећања броја полицајаца и опремање камерама како би се лакше идентификовали нападачи, али расправа о интеграцији и новогодишњој ноћи потрајаће сигурно бар до поновљених избора у Берлину 12. фебруара.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара