НАТО и ЕУ потписали трећу Заједничку декларацију

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Савета ЕУ Шарл Мишел су у седишту Алијансе у Бриселу потписали трећу Заједничку декларацију између две организације.

На конференцији која је уследила, подржали су и поздравили војну помоћ Украјини коју су најавиле Француска и Немачка.

"Поздрављам нове најаве САД, Немачке и Француске да ће послати нове типове оклопних борбених возила", изјавио је Столтенберг и додао да је посебно важно да то оружје такође мора да добије "неопходну муницију, резервне делове, тренинг и одржавање система".

Заједничка декларација има за циљ да "појача сарадњу и координацију након руске инвазије на Украјину" која je, како каже декларација, "нарушила европски безбедносни поредак".

За Столтенберга, ова заједничка декларација "потврђује да НАТО остаје основа заједничке одбране и кључна организација за евроатлантску безбедност. Али такође признаје вредности способне европске одбране која доприноси нашој безбедности".

Тај документ је кључна тачка за евроатлантску безбедност и стабилност, а НАТО и ЕУ подижу партнерство на виши ниво, с обзиром на "претње и изазове" који "еволуирају по обиму и величини", како је изјавио Столтенберг.

"ЕУ и НАТО сада су спремни да подигну сарадњу на виши ниво, а то значи да се окрену према растућој геостратешкој конкуренцији, проблему отпорности и заштити критичне инфраструктуре", истиче шеф Алијансе.

"Режим у Москви жели другачију Европу, хоће да контролише све суседе и за њих су демократија и слобода претња, а то ће имате дугорочне последице на нашу безбедност. Зато морамо да продужимо виталну трансатлантску НАТО везу и партнерство између ЕУ и НАТО-a и нашу подршку Украјини", изјавио је Столтенберг.

Позвао је све земље чланице ЕУ које нису чланице НАТО-а да се придруже свим заједничким иницијативама.

Нада се, додаје, да ће Финска и Шведска ускоро завршити процес приступања НАТО-у и подсетио да је то дуг процес који траје годинама, али је за ове две земље убрзан.

Он је такође изјавио да Турска, која још није ратификовала чланство Шведске и Финске у НАТО, "има легитимну забринутости за безбедност, због тога што је овај наш савезник страдао од највише терористичких напада и треба да се поздрави то што Финска и Шведска раде са нашим турским савезником на томе".

Мишел: Русија није постигла очекивано 

Шарл Мишел је нагласио да Русија није постигла оно што је очекивала: да ће рат у Украјини довести до разједињавања држава чланица ЕУ и НАТО, и да се десило супротно.

"Путин је хтео да буде мање НАТО-a и мање ЕУ, али се десило обратно – више НАТО-a и више ЕУ. ЕУ такође постаје јача и убрзавамо процес проширења са Западним Балканом, а донели смо и историјску одлуку да доделимо кандидатски статус Украјини и Молдавији и Грузији ЕУ перспективу", навео је Мишел.

Заједничка декларација наводи да Алијанса, "остаје темељ колективне одбране" за своје чланице и ширу евроатлантску област и додаје да НАТО и ЕУ препознају "вредност јаче и способније европске одбране која позитивно доприноси глобалној и трансатлантској безбедности и која је комплементарна и интероперабилна са НАТО-ом".

Ово је трећа Заједничка декларација између ове две организације. Претходне две су биле потписане 2016. године и 2018. године.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво