Читај ми!

Ана Монтес, осуђена као кубански шпијун у САД, пуштена после 20 година из затвора

Ана Монтес, америчка држављанка осуђена за шпијунирање САД, пуштена је из америчког федералног затвора у Форт Ворту у Тексасу. "Краљица Кубе" за више од деценију и по предала је толико америчких војних тајни Хавани да стручњаци кажу да САД можда никада неће сазнати пуну штету, наводи Си-Ен-Ен.

Куба је регрутовала Монтесову за шпијунирање 1980-их, а од 1985. до 2001. била је запослена у Одбрамбеној обавештајној агенцији Пентагона као аналитичар.

На крају је промовисана у главног аналитичара Кубе Одбрамбено-обавештајне агенције (ДИА).

ФБИ и ДИА су започели истрагу Монтесове у јесен 2000. године, али је као одговор на терористичке нападе 11. септембра 2001. имала приступ плановима за америчке нападе на Авганистан и талибане.

Монтесова је 21. септембра 2001. ухапшена у Вашингтону и оптужена за заверу ради достављања одбрамбених информација Куби. 

Почетком 2002. године осуђена је на 25 година затвора након што је признала кривицу за шпијунажу.

"Краљица Кубе" 

Ана Монтес, која сада има 65 година, била је позната као "краљица Кубе", а за више од деценију и по предала је толико америчких војних тајни Хавани да стручњаци кажу да САД можда никада неће сазнати пуну штету, наводи Си-Ен-Ен.

У Министарству правде у Вашингтону радила је 1984. године и студирала на мастер студијама на Универзитету Џонс Хопкинс.

Често се супротстављала подршци председника Роналда Регана побуњеницима који су се борили против прокомунистичких режима у Централној Америци.

"Она је сматрала да САД немају право да намећу своју вољу другим земљама", рекао је специјални агент ФБИ Пит Лап, човек који је водио истрагу против Монтесове и на крају ју је ухапсио.

Њен бес због америчке спољне политике закомпликовао је њене односе и скренуо пажњу Кубанаца који су је намамили да окрене леђа пријатељима, породици и сопственој земљи.

Неко у Џонс Хопкинсу приметио је њене страствене ставове о Куби и убрзо је упозната са регрутерима и пристала је да им помогне.

Отприлике у исто време, Монтесова се пријавила за посао у Одбрамбеној обавештајној агенцији, у којој се свакодневно рукује војним тајнама САД. Када је тамо почела 1985. године, ФБИ каже да је већ била потпуно регрутована кубанска шпијунка.

Како је ухваћена Ана Монтес

Једне ноћи 1996. Монтесова је позвана да се консултује у Пентагону током међународног инцидента који је био у току, али је прекршила протокол тако што није остала на дужности до наредбе о одласку, што је изазвало сумњу.

Четири године касније, контраобавештајни официр ДИА Скот Кармајкл чуо је да ФБИ тражи кртицу – неидентификованог шпијуна унутар ДИА који је радио за Кубу.

Затим је отпутовала у америчку поморску базу у заливу Гвантанамо на Куби у одређено време.

Када је Кармајкл погледао списак запослених у ДИА који су посетили Гвантанамо током тих датума, појавило се познато име – Ана Монтес.

"Чим сам видео њено име, знао сам", рекао је Кармајкл.

Кармајкл и Лап су се удружили како би доказали да је "краљица Кубе" ДИА заиста шпијун.

Захваљујући "веома осетљивим" обавештајним подацима, било је познато да је неидентификована кртица ДИА купила одређени бренд, марку и модел рачунара у одређено време 1996. године од непознате продавнице у Вирџинији.

Лап је успео да пронађе оригинални запис продавнице који повезује тај рачунар са Монтесовом.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво