Читај ми!

Ердоган Грчкој: Све док се не петљате с нама у Егеју, ми се нећемо петљати с вама

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља нема проблема с Грчком све док Грци не изазивају проблеме у Егејском мору. Атина поручује да ће наставити да штити свој суверенитет и права.

Турска телевизија ТРТ објавила је да је Анкара негодовала због више провокативних акција Грчке у региону током последњих месеци, укључујући гомилање наоружања на острвима близу границе са Турском.

"Испалили смо ‘тајфун’. Колики је домет ‘тајфуна’? То је 561 километар. Шта су Грци учинили? Уплели су се у напад. Новине су одмах ставиле наслове ‘погодиће Атину’. Ми немамо такав проблем све док се не петљате с нама у Егејском региону. Све док се не петљате с нама у Егеју, ми се нећемо петљати с вама", рекао је Ердоган на церемонији у Анталији, пренела је Анадолија.

Агенција подсећа да је Турска у октобру тестирала своју балистичку ракету кратког домета ‘тајфун’.

Пројектил може да погоди циљ на удаљености од 561 километар за 456 секунди.

Ердоган је на церемонији у Анталији поздравио развој домаће одбрамбене индустрије, рекавши да јој свака земља завиди на борбеној летелици "бајрактар ТБ2" и беспилотном борбеном авиону "кизилелма".

Грчка: Наставићемо да штитимо свој суверенитет

Атина је вечерас, поводом изјава турског председника, саопштила да ће Грчка наставити да штити свој суверенитет и права.

"Грчка промовише безбедност и стабилност у ширем региону и следи спољну политику базирану на принципима међународног и поморског закона, уз пуно поштовање Повеље УН", рекло је неколико грчких дипломата за агенцију АНА-МПА.

У саопштењу се додаје да "Грчка никада није покушала, нити ће да доведе ситуацију до готовог чина".

"Напротив, осуђујемо сваки вид експанзије и ревизионизма и, у контексту добросуседских односа, решавамо отворена питања са својим суседима, као што су Италија и Египат, кроз строгу примену међународног права и поморских закона. Настављамо да бранимо свој суверенитет и своја суверена права", додаје се.

Грчка новинска агенција је истакла да је Ердоган "поново провоцирао изјавама против Грчке".

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво