Читај ми!

Пројекат дигиталног долара, сурфовање на таласу пропасти криптомењачница

Хапшење Сема Банкман-Фрида, власника Еф-Ти-Екса, једне од највећих пропалих криптомењачница, "погурало" је питање значајније регулативе дигиталних валута. Амерички регулатори издали прво заједничко упозорење банкама због ризика повезаних са тржиштем криптовалута. Пројекат дигиталног долара у пилот-фази.

Пропаст Еф-Ти-Екса могао би да доведе до значајних промена савезних прописа и успостављања федералног "дигиталног долара" у САД.

Међутим, проблем те компаније, наводи портал Хил, ни у нормалним околностима не би био довољно велики да "прогура" тако драматичне банкарске и финансијске промене, иако је јасно да их Федералне резерве (ФЕД) САД и многи у Конгресу већ годинама желе.

Међутим, портал наводи да пропаст Еф-Ти-Екса и губитак милијарди долара почиње да одјекује економијом.

Федералне резерве САД, Федерална корпорација за осигурање депозита и Канцеларија контролора валуте у заједничком саопштењу навели су да пажљиво прате криптоактивности банкарских организација.

Надзорни органи су финансијским институцијама рекли да буду опрезне у погледу потенцијалних превара, правне несигурности и обмањујућих откривања од стране компанија за дигиталну имовину.

Банке су такође упозорене на "ризик заразе" из сектора, што би у преводу могло да значи да би пропасти могло бити још.

И приватни инвеститори и власници криптовалута су због колапса Еф-Ти-Екса изгубили велике своте новца. Само та мењачница имала је око милион корисника. А један од начина контроле штете је, наводи Хил, "највећи фискални ремонт од стварања ФЕД-а".

Прелазак на безготовинску, контролисану дигиталну форму валуте коју контролише централна банка могао би да буде релативно једноставан.

ФЕД и неколико великих банака су још од средине новембра укључени у пилот-пројекат дигиталног долара. Један од аргумената је и да, ако САД не уведу иновацију на том пољу, неко други хоће.

Говорећи на Фестивалу "Финтек" у Сингапуру још 4. новембра, високи званичник њујоршких Федералних резерви изненадио је многе у публици објавом да је у последњих неколико месеци њујоршки Фед развијао дигиталну валуту централне банке (ЦБДЦ) која је дизајнирана да убрза трансфере између банака широм света. 

Дигиталне валуте централне банке разликују се од криптовалута у неколико ствари.

Криптовалуте, или многе од њих, може да генерише свако ко има могућност да рудари, користећи снагу рачунара за решавање сложених једначина.

Али, дигитална валута централне банке је она коју издаје и подржава та централна банка. 

Пројекат Кедар 

Њујоршки ФЕД, покренуо је пројекат Кедар који би требало да побољша прекогранична плаћања на основу блокчејн технологије. У првој фази тог пројекта развијен је прототип дигиталне валуте централне банке како би се демонстрирао потенцијал блокчејна, побољшала брзина, цена и приступ критичном елементу тржишта велепродајног прекограничног плаћања – страној валути (ФКС) спот трансакција, наводи се на сајту те институције.

Њујоршки ФЕД наводи да иако прекогранична плаћања добро функционишу, постоје могућности за побољшање.

"Уопштено говорећи, потребно је око два дана да се ФКС спот трансакција комплетира. Током та два дана, уговорне стране су изложене ризику поравнања и кредитном ризику", стоји у саопштењу.

Резултат би требало да буде смањење ризика, као и бржа и безбеднија плаћања. 

ФЕД наводи да као и постојећи облици новца, ЦБДЦ (дигитална валута централне банке) би омогућио широј јавности дигитална плаћања, био би најсигурније дигитално средство доступно широј јавности, без придруженог кредитног ризика или ризика ликвидности. 

Сличних примера има и у другим државама. САД се тако придружују пројектима Европске централне банке, Банке Јапана и Банке Енглеске.

Шта би значило увођење дигиталног долара 

Увођење дигиталног долара би могло да омогући скоро потпуну контролу свих трансакција и могло би да има огроман утицај на опорезивање, зараде, али и приватност.

Могућност тренутног праћења, каталогизације и прегледа трансакција сваке особе је, додаје Хил, "дистопијска ноћна мора". Дигитални долар ће се вероватно поклопити са постепеним укидањем физичког новца.

Можда постоји одређена могућност задржавања малих апоена или износа, али ако транзиција опонаша извршну наредбу Френклина Рузвелта 6102 којом се забрањује већина приватног власништва у злату, финансијска аутономија би била у опасности, подсећа портал Хил.

То би, такође, значило и престанак фалсификовања, ефективно окончање традиционалних начина прања новца и тешкоће за промет наркотика, као и праћење сумњивих куповина и донација.

Напредак или продубљивање неједнакости 

Пи-Би-Ес наводи да је у САД 4,5 одсто домаћинстава "одбанчено", односно да нико из тих домаћинстава нема налог у некој од банака, а да је један од најчешћих разлога тај што нико у домаћинству није имао довољно средстава да испуни услове за минимални депозит.

"У овом простору можете замислити да би стварање дигиталне валуте централне банке, за разлику од нечега попут биткоина, могло имати позитиван утицај", рекао је за тај медиј Марио Смол, професор друштвених наука на Универзитету Колумбија.

Упозорава, међутим, да би нове услуге плаћања, попут дигиталног долара, такође могле да створе неједнакости постојећих финансијских услуга.

"Мислим да ће ђаво бити у детаљима. Очекујем да ће људи који ће највероватније усвојити дигиталне валуте бити они који су већ добро повезани како са онлајн финансијским услугама, тако и са банкарским системом. Могуће је да ће то, ако га не будемо пажљиво примењивали, само погоршати неједнакости које већ постоје", казао је Смол.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво