Читај ми!

Шведски краљ: Промена уставне одредбе о наслеђивању престола била неправедна према мом сину

Краљ Шведске Карл XVI Густав рекао је да је било неправедно према његовом сину Карлу Филипу променити уставну одредбу о наслеђивању, којом је старија сестра Викторија постала престолонаследница, неколико месеци након што је он рођен као наследник трона.

У Шведској је до 1980. године на снази била уставна одредба којом престо наслеђује најстарије мушко дете. Риксдаг, шведски парламент, променио је ту одредбу и од 1. јануара 1980. на снази је општа примогенитура.

Због тога је дотадашњи престолонаследник, принц Карл Филип, који је рођен у мају 1979. године, изгубио право на престо и нова наследница шведског трона постала је његова старија сестра Викторија.

Шведски краљ Карл XVI Густав је у разговору за јавни сервис СВТ оценио ту одлуку парламента као неправедну према његовом сину и рекао да и даље сматра да нови закони, попут тог, не би требало да се примењују ретроактивно.

"Имати законе који функционишу ретроактивно није паметно. Ја и даље тако мислим. Рођен је мој син, принц Карл Филип, и онда се одједном све промени и њему се све укине. Мислим да је то прилично чудно", рекао је шведски краљ за СВТ.

Додао је да верује да је новом уставном одредбом монархија ојачала, али и да мисли да би било праведније да је та одредба почела да се примењује након смене генерација.

Краљ Шведске Карл XVI Густав на престолу је 15. септембра 1973. наследио свог деду Густава VI Адолфа и ове године ће прославити 50 година од крунисања.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво