Читај ми!

Председник Филипина у Пекингу о спорним активностима у Јужном кинеском мору

Филипински председник Фердинанд Маркос Млађи креће данас у тродневну посету Кини. Oчекује да ће разговарати, између осталог, о активностима Пекинга у спорном Јужном кинеском мору, које Манила сматра нелегалним.

Уочи посете Кини, филипински председник Маркос је рекао да се радује сусрету са председником Кине Си Ђинпингом и да "питања између две земље јесу проблеми који не приличе пријатељима попут Филипина и Кине".

Ово ће бити други сусрет кинеског и филипинског председника, после њиховог новембарског састанка на Тајланду и организован је у тренутку када је Манила изразила забринутост због пријављених грађевинских активности Пекинга и "гомилања" бродова у спорним водама Јужног кинеског мора.

Осим Кине и Филипина, Вијетнам, Малезија, Тајван и Брунеји споре се око овог прометног пловног пута, за који се верује да је богат подморским налазиштима гаса и нафте, а кроз који се одвија око 3.000 милијарди долара вредна трговина током сваке године.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је најавио да ће лидери две земље разменити мишљења о билатералним односима и регионалним и међународним питањима од заједничког интереса, као и да ће заједнички планирати и водити будући развој кинеско-филипинских односа.  

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво