Читај ми!

Тело Бенедикта XVI од понедељка у базилици Светог Петра, очекују се хиљаде верника

Скромна вест о смрти бившег папе Бенедикта XVI уочи новогодишње ноћи најављује скромну сахрану. Ипак, у Риму се очекује да хиљаде верника ода пошту некадашњем католичком поглавару.

Тело бившег папе Бенедикта XVI изложено је у капели ватиканског манастира. Бдење за бившег папу од понедељка до 5. јануара биће у базилици Светог Петра након чега ће Бенедикт XVI бити сахрањен.

Све што је пратило вест о смрти бившег папе више је указивало на процедуру предвиђену за одлазак пензионисаног бискупа иако ће Бенедикт бити сахрањен у црвеној одежди коју смеју да носе само поглавари Римокатоличке цркве.

Његовом смрћу остало је отворено питање о евентуалном успостављању правила за могућа повлачења са дужности будућих папа.

Након што је Бенедикт XVI готово у ходу осмислио како да се повуче, није познато да ли ће папа Фрања сада увести нове, званичне протоколе за регулисање положаја пензионисаног папе.

Бројна су питања пред Фрањом, међу њима и да ли ће се сада омогућити повлачења папа са тог положаја. Такође није до краја јасно како означити сахрану пензионисаног претходника актуелног папе Фрање.

Према прелиминарним информацијама које је објавио Ватикан, Бенедиктова сахрана, која је заказана за четвртак на Тргу Светог Петра, осмишљена је као скромна и у складу са његовим жељама да све буде "једноставно", уз недвосмислену поруку да статус емеритуса не заслужује сахрану уз помпу која би пратила покоп папе који премине док је на положају.

Kада је Јован Павле II умро 2005. године, председници, премијери и краљеви из више од 100 земаља присуствовали су сахрани којој је председавао управо кардинал Јозеф Рацингер, који ће постати папа Бенедикт XVI након избора одржаних само 10 дана касније.

За Бенедиктову сахрану, Ватикан је позвао само Италију и Немачку да пошаљу званичне делегације, а страним амбасадама је саветовано да сви други лидери који желе да присуствују то могу учинити, али само у својству "приватног лица".

Бенедиктово тело ће од понедељка лежати у базилици Светог Петра, а тродневни рок за вернике да одају почаст сугерише ограничен одзив. Ипак, очекује се да хиљаде верника ода пошту бившем папи.

Италијански безбедносни званичници процењују да би око 60.000 људи могло да присуствује сахрани папе емеритуса Бенедикта. 

Након смрти Јована Павла, око два милиона људи стајало је у реду четири дана и ноћи да се опрости од поглавара Римокатоличке цркве, док су неки чак камповали на улици.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара