Читај ми!

Случај убиства четворо студената у Ајдаху, ухапшен докторанд криминологије

Полиција Пенсилваније ухапсила је 28-годишњег Брајана Кобергера, осумњиченог за убиство четворо студената на Универзитету у држави Ајдахо, који су у кући у новембру пронађани избодени на смрт. Кобергер je, како је навео Универзитет државе Вашингтон, на докторским студијама, на одсеку за кривично право и криминологију. За идентификовање осумњиченог коришћене техинке генетске генеалогије. Убиства су узнемирила омањи град Москва у Ајдаху.

Брајан Кобергер, који је ухапшен у Пенсилванији, оптужен је за првостепено убиство четворо студената Универзитета Ајдахо које се догодило пре шест недеља, саопштиле су тамошње власти, преноси Ројтерс.

Кобергер, који је оптужен и за пљачку, налази се у притвору без права на кауцију до рочишта наредне недеље, на којем ће одлучивати о изручењу Ајдаху.

Студенти, три девојке и један младић у раним двадесетим година, пронађени су 13. новембра мртви, са вишеструким убодним ранама, у једној кући близу универзитетског кампуса.

Полиција је навела да су жртве у граду Москви у Ајдаху избодене ножем или другим оштрим предметом, али да још није пронађено оружје којим је извршено убиство, додајући да су неке од жртава имале ране карактеристичне за самоодбрану.

Шеф полиције Москве Џејмс Фрај рекао је на конференцији за новинаре да су убиства потресла њихову заједницу, као и да ниједно хапшење неће вратити живот тим младим људима.

Фрај, такође, није желео да одговори на питање да ли полиција трага за још осумњичених, али је навео да верује да је заједница сада безбедна.

Истражитељи су идентификовали Кобергера као осумњиченог на основу ДНК доказе и потврде власништва беле "хјундаи елантре" која је виђена у близини места злочина, наводе два извора из органа за спровођење закона обавештена о истрази, преноси Си-Ен-Ен.

Кобергер је возио преко читаве земље и стигао је у кућу својих родитеља у Пенсилванији око Божића, наводи извор из полиције. Праћен је све време, а надгледана је и кућа његових родитеља.

Надзорни тим ФБИ га је пратио четири дана пре хапшења, док су органи за спровођење закона радили са тужиоцима да развију довољно вероватан разлог за добијање налога.

Техника генетске генеалогије 

Технике генетске генеалогије су коришћене да се Кобергер повеже са неидентификованим ДНК доказима, рекао је за Си-Ен-Ен други извор који је упућен у случај.

ДНК је "филтриран" кроз јавну базу података да би се пронашло подударање потенцијалних чланова породице, а накнадни рад безбедносних служби довео је до Кобергера као осумњиченог, рекао је извор. 

Званичници су навели да две цимерке убијених, које су у трeнутку злочина биле у кући, нису осумњичене за убиства, као и да су највероватније у том тренутку спавале, истичући да су се налазиле у приземљу, а убијени студенти на другом и трећем спрату куће.

Универзитет државе Вашингтон је навео да је Брајан Кобергер био на њиховим докторским студијама, на одсеку за кривично право и криминологију.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара