Репортери без граница: За 20 година убијено 1.668 новинара

У претходних 20 година убијено је 1.668 репортера у свету, саопштено је из организације Репортери без граница (РСФ). "Иза ових бројки постоје личности, карактери, таленат и посвећеност. Свако од тих убијених људи платио је цену док је скупљао информације, тражио пут ка истини, живео у складу са својом страшћу према новинарству, извештавању", рекао је генерални секретар РСФ Кристоф Делоар.

Генерални секретар Репортера без граница (Reporters sans frontières) Кристоф Делоар је додао да je у сваком годишњем извештају, РСФ показивао да је неоправдано насиље посебно циљало медијске раднике. 

"Крај године је право време да им одамо пошту и апелујемо на пуно поштовање безбедности новинара, где год да раде и сведоче о светским догађајима", додао је Делоар.

Најцрње године биле су 2012. и 2013, када су убијена 144, односно 142 новинара.

Како се додаје из РСФ, за те црне бројке одговоран је рат у Сирији, а онда је дошло до постепеног пада, посебно од 2019. године.

"Нажалост, у 2022. години убијено је 58 новинара и то је највећа број у претходне четири године, већи за 13,7 одсто него у 2021. години, када је убијен 51 новинар", истичу из РСФ.

Током претходне две деценије, 80 одсто убијених медијских радника изгубило је живот у 15 земаља.

Репортери су највише страдали у Ираку и Сирији, где је у претходних 20 година убијено 578 новинара.

Следе Авганистан, Јемен и Палестина, па онда Сомалија.

РСФ даље напомиње да је Русија најсмртоноснија европска држава за медијске раднике, са највећим бројем убијених новинара у претходних 20 година.

"Откако је почео рат у Украјини 24. фебруара, ова земља је друга по броју убијених новинара. Откако је Русија напала, осам новинара је убијено, а пре тога је убијено 12 за 19 година", напомиње се у саопштењу.

Француска је на четвртом месту европских земаља, због масакра у "Шарли ебдоу" у Паризу 2015. године.

У претходној деценији, у областима где се одржавају оружани сукоби, 686 новинара је убијено од 2014. године.

Од тога, 335 је убијено у ратним зонама, укључујући Сирију, Авганистан и Јемен.

Констатује се и да је континент Америка, са 47,4 одсто убијених новинара у 2022. години у свету, очигледно најопаснији континент за медије.

Четири државе – Мексико, Бразил, Колумбија и Хондурас – налазе се међу 15 најопаснијих земаља на свету за медијске раднике.

Азија, такође, има много земаља на трагичној листи, укључујући Филипине, где је, према подацима РСФ, убијено више од 100 репортера од 2003. године, следе Пакистан (93) и Индија (58).

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара