Читај ми!

Божићни говор Чарлса Трећег – како је нови британски монарх модернизовао традиционално обраћање

Британци су, први пут после седамдесет једне године, чули краљев божићни говор.

Последњи пут када је нацији краљ честитао Божић, био је децембар 1951. године.

Краљ Џорџ Шести тада је истакао и да је захвалан својим лекарима и медицинским сестрама на бризи, лечењу и нези, коју су му пружали.

Умро је непуна два месеца касније, 6. фебруара 1952. године.

Отац краљице Елизабете нацији се увек обраћао са свог имања у Сандрингему у грофовији Норфок.

Краљица Елизабета Друга традиционално обраћање касније је преселила са породичног имања у сам епицентар монархије – Бакингемску палату.

Она је и први британски монарх, која је искористила телевизију да народу честита Божић.

У петој години владавине – 1957. године, она је дозволила Би-Би-Сијевим камерама да изврше "инвазију" на Сандрингем.

Народ је тада први пут видео краљицу у њеном дому.

Њен наследник краљ Чарлс Трећи за место свог првог божићног говора изабрао је Капелу Светог Ђорђа у Виндзорском замку, у којој почивају његови родитељи.

Тиме нови краљ жели да потцрта континуитет династије на чијем челу се нашао пре само три месеца.

Са друге стране, он тиме наставља медијску модернизацију британске монархије пошто први пут напушта традиционални пасивни концепт обраћања из радне собе са окићеном јелком у позадини.

То не чуди с обзиром на глумачко искуство краља Чарлса током студентских дана.

Он се, за разлику од мајке, осећа веома сигурно пред камерама.

Нови британски монарх прво божићно обраћање нацији почео је одавањем поште свој мајци краљици Елизабети Другој и њеном животу "посвећеном служби".

Краљ Чарлс упоредио је њен стоицизам са стоицизмом и несебичношћу "свих, који се спремно одазивају и пружају помоћ унесрећенима".

Посебно је истакао медицинске, просветне и хуманитарне раднике, као и грађане који, суочени са све већом трошковима живота, "обезбеђују да њихове породице буду сите и у топлом".

Иако је нагласио да је Божић хришћански празник "победе светлости над тамом Христовим рођењем", нови британски суверен нагласио је да су све богомоље у Уједињеном Краљевству и Комонвелту уједињене у помоћи гладнима и унесрећенима.

Тиме се назире краљева стратегија да, упркос чињеници да носи титулу "чувара Англиканске вере", настави са својом политиком верске инклузивности и толеранције.

Краљ Чарлс осврнуо се и на своју посету Цркви рођења Христовог у Витлејему за Божић 2020. године.

"Иако је Божић хришћански празник, моћ светлости да победи таму слави се у свим религијама и веровањима. И зато које год вере да сте, па чак и ако не верујете, у тој светлости, која даје живот, и уз истинску понизност и службу другима, мислим да можемо пронаћи наду за будућност", закључио је у свом првом божићном обраћању краљ Чарлс Трећи.

Он је свима пожелео срећан Божић у "миру, срећи и вечној светлости".

Краљев говор пратили су документарни снимци, који су илустровали његове речи.

По његовом окончању огласио се хор Капеле Светог Ђорђа.

Божићну англиканску химну такође су пратили документарни снимци добротворног рада краљице Камиле, краља Чарлса, принца и принцезе од Велса, принцезе Ане, и војводе и војвоткиње од Васекса.

Тиме је нови монарх потврдио да се нови ужи круг краљевске породице састоји од седам чланова, који ће заједно носити бреме бројних дужности.

Као што се и очекивало, у ужи круг није увршћен краљев брат војвода од Јорка принц Ендру, као ни војвода и војвоткиња од Сасекса принц Хари и Меган Маркл, који су по сопственој жељи напустили краљевске дужности 2020. године.

Од традиције до модернизације

Кућа Виндзора вратила се, први пут после пандемије, традиционалној прослави Божића на имању у Сандрингему.

Цела породица је присуствовала божићном јутрењу у Цркви Марије Магдалене.

То је права радост за "посматраче краљевске породице" – пасиониране обожаваоце, који се у оваквим приликама окупљају како би поздравили монарха.

Краљ Чарлс и краљица-пратиља Камила, као и принц и принцеза од Велса дуго су разговарали са грађанима, што је такође традиција.

Божићном богослужењу присуствовао је и принц Ендру, војвода од Јорка, краљев млађи брат, иако велики део друштва тражи да му се укину титула војводе и статус "Његовог краљевског височанства" због веза са осуђеним педофилом Џефријем Епстином.

Но, кућа Виндзора уводи и нове божићне традиције.

Нова принцеза од Велса Кејт задужена је за Краљевски концерт божићних песама у Вестминстерској опатији.

Ове године концерт је био посвећен преминулој краљици чији лик је пројектован на концертни клавир у опатији.

Нова традиција почела је прошле године током пандемије када је супруга принца Вилијама на клавиру пратила певача Тома Вокера на концерту у Опатији, којем је присуствовао изузетно мали број званица због рестриктивних мера, које су тада биле на снази.

Иначе, родоначелник божићних обраћања куће Виндзора је краљ Џорџ Пети, који је путем радија први пут обратио народима тадашње Британске империје 1932. године.

Обраћање из Сандрингема емитовала је тадашња британска Империјална служба Би-Би-Сија, која ће касније постати Светска служба Би-Би-Сија.

Први краљев божићни говор написао је Радјард Киплинг, аутор "Књиге о џунгли".

Прадеда краља Чарлса Трећег једва је пристао на радијску новотарију.

Данашњи познаваоци краљевске породице очекују да обраћања новог монарха буду чешћа него раније, с обзиром на његову визију ефикасније, оперативније, транспарентније и јефтиније модерне британске монархије.

Божићна посланица поглавара Англиканске цркве

Поглавар Англиканске цркве Џастин Велби одржао је божићно богослужење у Кантерберијској катедрали.

Кантерберијски надбискуп одао је почаст преминулој краљици истакавши да "посветила живот служби и себе стављала иза народа, којем је служила".

Божићну посланицу, надбискуп је посветио свима "који са љубављу служе другима", од девојке која волонтира у локалној народној кухињи у Кантерберију, преко грађана који су у своје домове примили избеглице, па све до радника у државном здравству и спасилаца на бродовима који патролирају Ламаншом у потрази за илегалним имигрантима.

Сећајући се посете украјинском месту Буча где је стајао испре масовне гробнице, Џастин Велби нагласио је да чак ни тамо "у свој тој тами, тмина није надвладала светлост".

Осврнувши се на Божић као празник Христовог рођења и нове наде, поглавар Англиканске цркве наглашава да "је она неопходна свима који су суочени са све већим трошковима живота".

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара