Читај ми!

Циклон бомба погодила САД – милион без струје, има мртвих; Паралисана и Канада

Oлуја у САД достигла ниво циклонске бомбе. Више од милион људи без струје. Саобраћајни колапс усред божићних празника. На путевима отежано кретање и удеси. Аеродроми се затварају, а на хиљаде летова је отказано. Страдало најмање осам особа. Изразито хладно време праћено мећавом очекује се на истоку земље и током викенда, а упозорење на временске неприлике протеже се све до југа Флориде. Олуја је паралисала и Канаду, невреме погодило трећину становништва.

Више од милион људи остало је без струје јер је "историјска зимска олуја", праћена јаким ветром и великим снегом, изазвала пустош широм Сједињених Држава, јавља Ен-Би-Си.

Олуја на коју су претходних дана упозоравали метеоролози достигла је ниво циклонске бомбе, а амерички медији јављају да су у Бостону, Чикагу, Њујорку и Атланти невиђено јаки удари ветра.

Градоначелник Буфала каже да је ветар толико јак да људи осећају како им помера куће. Ветар ломи дрвеће и обара жице са бандера, па се очекује велика штета на инфраструктури.

Међу деловима САД који су најтеже погођени олујом је Северна Каролина, где је скоро 200.000 људи остало у мраку. Проблеми са снабдевањем електричном енергијом и у Вирџинији и Тенесију.

Снежна мећава погодила је подручје Великих језера, а на источној страни језера Онтарио и Ери могло би да напада и до четири метра снега.

Ен-Би-Си јавља да је најмање осам особа страдало, и то у Оклахоми, Кентакију, Мисурију и Висконсину.

Национална метеоролошка служба упозорила је раније да ће доћи до проблема са путовањима јер моћни "арктички фронт" наставља да се шири на истоку земље.

У току дана је на хиљаде летова отказано, а многи аеродроми су затворени.

На путевима колапс. Аутомобили се због снега и ветра отежано крећу, а медији јављају о бројним саобраћајним несрећама.

Преко двеста милиона људи, или око 60 одсто становништва, тренутно је под неким обликом опасности или упозорења због временских неприлика.

Упозорења се односе на простор од једне до друге обале – како на југ земље, границу са Мексиком, тако и на област око Флориде.

Паралисана и Канада

Ледена киша, јаки ветрови и велике количине снежних падавина паралисали су и Канаду. Без струје је остало више од милион домаћинстава и компанија, а школе су затворене, преноси Ројтерс.

Олуја се креће кроз две провинције са највећим бројем становника – Онтарио и Квебек, и погађа трећину становника Канаде, каже метеоролог Стив Флисфедер.

Највећи авио-превозник у земљи "Ер Канада" упозорио је на бројна кашњења и отказивања летова, док је други највећи авио-превозник "Вест џет ерлајнс" отказао све летове на аеродромима у Торонту, Отави и у провинцији Квебек.

На највећем аеродрому у Торонту само данас је отказана трећина планираних полетања и слетања, а више од 200 летова је каснило. 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво