Читај ми!

Аустралији изручен "Азијски Ел Чапо" - прети му доживотна казна

Најтраженији нарко дилер у Азији, познатији као "азијски Ел Чапо", изручен је данас Аустралији, где му потенцијално прети доживотна казна. Хапшење Це Ћи Лопа било је познато као операција Кунгур. Ова полицијска операција коју је предводила аустралијска полиција, укључила је око 20 агенција широм континената.

Це Ћи Лоп, шеф једне од највећих светских нарко организација по називу "Синдикат Сем Гор",  оптужен је да је руководио операцијом трговине илегалних дрога вредном више милијарди долара. Операција је обухватила неколико земаља азијско-пацифичког региона, од Јапана до Новог Зеланда.

 

За саму организацију "Синдикат Сем Гор" каже се да је вредна више милијарди долара и  терети се за највећи проценат трговине илегалних дрога широм Азије, преноси Би-Би-Си.

Оптужбе Аустралије односе се на наводне операције организације од 2012. до 2013. године када је метамфетамин у вредности од 4,4 милиона аустралијских долара прокријумчарен у земљу.

Често је упоређиван са мексичким нарко дилером Хоакином "Ел Чапо" Гузманом, па је по њему и добио надимак "азијски Ел Чапо". У јануару 2021. године ухапсио га је Интерпол на амстердамском аеродрому.

Аустралијска полиција је била у потрази за њим више од једне деценије. Кажу да је највећи део дроге чијом је трговином руководио отишао у Сиднеј и Мелбурн.

Задржан је на амстердамском аеродрому Шипхол у јануару 2021. док је покушавао да се укрца у авион.

Це је негирао оптужбе за дрогу. Тврдио је да су његово хапшење наместиле аустралијске власти и тврдио је да је аустралијска полиција незаконито организовала његово протеривање са Тајвана у Канаду, укључујући заустављање у Холандији како би тамо могао да буде ухапшен.

Хапшење Це Ћи Лопа било је познато као операција Кунгур. Ова полицијска операција укључила је око 20 агенција широм континената, а аустралијска полиција је преузела вођство. Причало се да је последњих година живео у Макау, Хонг Конгу и Тајвану.

Претходно је провео девет година у затвору након што је ухапшен због оптужби за трговину дрогом у САД деведесетих година прошлог века.

 

понедељак, 27. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије