Власти у Шведској позвале грађане да се спреме за могуће рестрикције струје

Министарка енергетике Шведске Еба Буш рекла је да уопште није незамисливо да током предстојеће зиме буде искључења струје и позвала грађане да се спреме за такву могућност.

Влада Шведске апеловала је на грађане и привреду да се припреме за могуће прекиде испорука електричне енергије током зиме због застоја у раду нуклеарног реактора, хладног времена и недостатка енергената у Европи после смањења извоза руског гаса, пренео је шведски јавни сервис СВТ.

"Ризик од прекида је стваран и Швеђани морају да се припреме за то. Шведска никада раније није била у оваквој ситуацији", рекао је министар за цивилну одбрану Kарл-Оскар Болин.

Министарка енергетике Еба Буш навела је да уопште није незамисливо да ће струја бити искључена ове зиме и позвала је грађане да преиспитају своју спремност за кризу. 

"У ситуацији кризе када влада велика неизвесност, многи се питају како да поступе у овој тешкој ситуацији. Тада је потребно одвојити време за информисање и бити спреман ако се деси најгоре", навела је Бушова.

Министри су у данашњем обраћању медијима нагласили да ће, уколико дође до рестрикција, највероватније бити реч о нестанцима струје у трајању од пар сати, али да се не могу искључити дужи прекиди. 

"Не покушавамо да дижемо узбуну. Боље је да будемо припремљени него да не будемо", истакао је Болин.

Предузеће "Ватенфал" које одржава електроенергетска постројења у Шведској саопштило је почетком децембра да ће одложити поновно прикључивање на мрежу нуклеарног реактора Рингхалс 4 за 23. фебруар, што је изазвало несигурност у снабдевању струјом целог нордијског региона, пренео је Ројтерс.

Шведска влада је раније овог месеца позвала грађане да користе мање електричне енергије, а званичници су препоручили грађанима да обезбеде одржавање батерија и батеријских лампи, да сачувају радио пријемнике, обезбеде залихе хране и флаширане воде.

У случају нестанка струје, домаћинства би требало да одреде просторију у којој породица може да борави и одржава температуру у периоду хладног времена, поручио је шведски министар за цивилну одбрану.  

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије