Читај ми!

Бивши председник Перуа остаjе у притвору 18 месеци, у протестима погинуло најмање 15 особа

Суд у Перуу донео је одлуку да бивши председник Перуа Педро Кастиљо буде задржан у притвору 18 месеци до суђења по оптужбама за побуну и заверу због покушаја да суспендује Конгрес и влада декретом. Број погинулих у протестима који трају већ недељу дана порастао је на 15.

Судско веће у врховном суду наложило је продужени истражни притвор за Кастиља пошто су тужиоци наставили истрагу о кривичним оптужбама против њега. Одлука се не дотиче основа оптужби са којима се Кастиљо суочава, али је веће навело да постоји ризик од његовог бекства.

Демонстранти су се окупили испред затвора у којем је он затворен, држећи транспаренте на којима се критикује нови председник Дина Болуарте и позивају на распуштање Конгреса.

Мисија Канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права у Перуу је у саопштењу навела да изражава озбиљну забринутост због пораста насиља у Перуу.

"Дубоко жалимо због смрти 15 људи. Позива се на примену стандарда УН за контролу мирних протеста како би се спречило даље насиље", наводи се у саопштењу канцеларије УН.

Локална здравствена управа у Ајакучо, у јужним Андима у Перуу, потврдила је у четвртак да је седам људи убијено, а 52 повређено у тој области, док су се демонстранти сукобили са војницима који су снимљени на друштвеним мрежама како пуцају.

Нова влада земље прогласила је у среду 30-дневно ванредно стање широм земље, распоредивши војску на улице и суспендујући право на окупљање и слободно кретање.

До пораста насиља долази седмог дана протеста против Болуартеа, а демонстранти су позвали на смену свих посланика и враћање Кастиља, који је био приморан да напусти Конгрес и влада декретом у покушају да избегне опозив због оптужбе за корупцију.

Болуарте се трудио да пошаље 16 министара у различите регионе земље у настојању да отвори дијалог и смири насилне демонстрације које су потресле земљу. Ноћни полицијски час је уведен у 15 од 24 региона у земљи.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво