Читај ми!

Самит ЕУ у Бриселу – лидери о помоћи Украјини, санкцијама Русији и статусу кандидата за БиХ

У Бриселу се одржава самит шефова држава или влада Европске уније. Главна тема биће помоћ Украјини, а расправљаће се и о деветом пакету санкција Русији, о чијем увођењу није постигнута сагласност на нижим нивоима. У Бриселу ће бити речи и о проширењу, а биће потврђен и статус кандидата за чланство Босни и Херцеговини.

Лидери Европске уније састају се на једнодневном самиту у Бриселу, а главна тема скупа је подршка Украјини, јавља репортер РТС-а. 

Очекује се одобрење пакета од 18 милијарди евра помоћи Украјини и наставка хуманитарне и војне помоћи, али ће се разговарати и о деветом пакету санкција Русији о којем на другим нивоима није постигнута сагласност.

Разговараће се и о економским питањима, енергетици, ограничењу цене енергената, као и о начинима којима Европска унија одржава своју економију конкурентном, имајући у виду субвенције које су увеле САД.

Поред свих бројних тема које ће бити на дневном реду једнодневног самита у Бриселу, биће речи и о проширењу, али се не очекује велика дебата. Лидери ће данас потврдити одлуку о статусу кандидата за Босну и Херцеговину.

Курти у Прагу предаје захтев за чланство у ЕУ 

Аљбин Курти ће у име Приштине предати захтев за чланство у Прагу, а пред Чешком, која још две недеље председава Европској унији, питање je како даље третирати тај захтев, с обзиром на то да постоји пет земаља које не признају самопроглашену независност Косова и да је то специфичан случај у односу на све друге кандидатуре досад.

Чешка амбасадорка у Бриселу каже да ће се они ипак понашати као и свако председништво до сада, али да је главни посао око третмана овог захтева на Шведској која председава Унији од 1. јануара и која заједно са другим земљама чланицама треба да види како то третирати и да ли ће бити упућено питање Европској комисији да донесе своје мишљење о том захтеву.

Високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је да би лидере могао да извести о статусу дијалога Београда и Приштине о тренутној ситуацији на КиМ и о, како је рекао, европском плану који су снажно подржали Француска и Немачка.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво