Данска добила нову владу – у кабинету три највеће странке

Премијерка Данске Мете Фредриксен представила је нови кабинет. Четрдесет дана од избора формирана је коалициона влада Социјалдемократске странке, Венстреа и нове Умерене странке коју предводи некадашњи премијер Ларс Локе Расмусен.

Нова влада Данске представљена је у Копенхагену. Четрдесет дана од избора, Социјалдемократска странка премијерке Мете Фредриксен постигла је коалициони споразум са досадашњим главним опонентима, десничарском странком Венстре, али и новоформираном Умереном странком коју предводи некадашњи премијер Ларс Локе Расмусен.

Нова владајућа коалиција је наизглед неочекивана, пошто је Расмусен, који је био премијер у два мандата, био лидер Венстреа, главних супарника социјалдемократа. Расмусен је иступио из Венстреа прошле године како би формирао нову Умерену странку.

На изборима је Расмусенова странка освојила 16 мандата, што ју је учинило важним играчем у врло подељеном данском Фолкетингу, али и кључним фактором за формирање мањинске владе.

Међутим, Мете Фредериксен је, када је најављивала изборе, рекла да жели широку владу са странкама са обе стране политичког спектра, пошто су, како је навела, тешка времена пред Данском и да посланици морају да буду уједињени. 

Нови кабинет имаће 23 члана. Лидер Венстреа Јакоб Елеман-Јенсен је добио место потпредседника владе и министра одбране, док је некадашњи шеф владе Расмусен постао министар спољних послова. Осим тога, владу ће чинити осам министарки. 

Фредриксенова је изборе расписала седам месеци пре краја свог четворогодишњег мандата због бројних превирања, али и због тога што су главни савезници претили ускраћивањем подршке њеном једнопартијском кабинету.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво